Svijet

Raketama napadnut štab ruske Crnomorske flote

Prema zvaničnim informacijama, raketama je napadnut štab ruske Crnomorske flote u Sevastopolju.

FOTO: TASS
FOTO: TASS

Ovo je u petak na svom Telegram kanalu objavio guverner lučkog grada Mihail Razvošajev, kojeg je imenovala Moskva. Razvošajev nije dao nikakve informacije o šteti, ali je upozorio na dalje napade.Društvenim mrežama kružili su fotografije i videosnimci na kojima se vide gusti oblaci dima iznad zgrade.

Opozicioni Telegram kanal Crimeanwind izvijestio je o nekoliko ozbiljnih eksplozija, pozivajući se na očevice. Na fotografiji se vidi i oštećenje zgrade.

Sevastopolj na poluostrvu koje je od 2014. godine pripojeno Rusiji je baza ruske Crnomorske flote. Brodovi ove flote redovno ispaljuju projektile na ukrajinsku teritoriju.

Prema zvaničnim podacima, 16 osoba je povrijeđeno u ruskim raketnim napadima tokom noći na grad Kurakhovo u istočnoj ukrajinskoj regiji Donjeck.

“21. septembra u 22 sata, Rusi su granatirali stambeno naselje u gradu Kurakhovu”, saopštilo je u petak lokalno tužilaštvo. Napad je navodno izveden sa dvije rakete Iskander i uništena je dvospratna stambena zgrada.

Oštećene su i okolne zgrade. Spasilački i potražni radovi u ruševinama još traju. Kako je saopšteno iz javnog tužilaštva, povređeni, šest žena i deset muškaraca, imaju između 43 i 82 godine.

U međuvremenu, u oblasti Herson, jedna žena je pronađena mrtva iz ruševina svoje kuće. Prema Telegram poruci guvernera Hersona Aleksandra Prokudina, ruski napad ciljao je grad Zelenivka.

Ukrajinska južna vojna komanda također je izvijestila o raketnom napadu na objekte za rekreaciju jugozapadno od crnomorske luke Odese. Ovdje nije bilo izvještaja o žrtvama.

Prema Ministarstvu odbrane u Moskvi, ruska vojska je odbila ukrajinski napad na okupirano poluostrvo Krim. Ministarstvo je izvijestilo da su uništeni projektil i dva drona. U početku nije bilo komentara iz Ukrajine, prenosi oe24.

Prihvati notifikacije