BiH

Radnika iz Indije, Bangladeša, Kuvajta, Kine... sve više i u BiH

BiH se posljednjih godina suočava sa sve većim nedostatkom radne snage, a posebno kvalifikovane, što je djelomično posljedica trenda iseljavanja stanovništva i migracija prema zemljama Evropske unije, kao i sve lošije demografske slike.

FOTO: ILUSTRACIJA/FENIX-MAGAZIN.DE
FOTO: ILUSTRACIJA/FENIX-MAGAZIN.DE

U dobi od 25 do 40 godina

Tako se na bh. tržištu rada sve češće mogu vidjeti radnici iz Bangladeša, Kuvajta, Turske, Indije… – Samo u Bosanskoj Gradišci prošle godine izdano je 20 radnih dozvola strancima, i to deset radnih dozvola za zanimanje tapetar za namještaj i isto toliko dozvola za zanimanje tesar, armirač i zidar, a svi radnici došli su iz daleke Indije – kazali su za Nezavisne iz Zavoda za zapošljavanje RS-a.

Kako su objasnili u Zavodu, osobe su u dobi od 25 do 40 godina. Poslodavci navode kako postoji tendencija veće potražnje za radnicima, ne samo iz Indije nego i drugih zemalja jugoistočne Azije.

– Ono što nam za sada stvara probleme jesu dozvole koje izdaje Ured za strance s obzirom na to da je zbog problema s migrantima nastala određena gužva. Ali mi računamo da će ovi radnici početi s radom vrlo brzo. Kada vidimo kolika je njihova produktivnost, planiramo i dalje angažirati radnu snagu iz inozemstva jer za to postoji objektivna potreba – kazao je za Nezavisne direktor kompanije Prima ISG Dragan Marčeta u kojoj trenutno rade Indijci.

Kolika je stvarna potreba za uvozom radne snage, najbolje pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH, prema čijim je pokazateljima samo u prvih šest mjeseci 2022. godine za područje cijele BiH izdano 1270 radnih dozvola, što je povećanje u odnosu na isto razdoblje lani za 274 radne dozvole.

Prema podacima Federalnog zavoda za zapošljavanje, tokom septembra 2022. godine stranim državljanima odobrene su 182 radne dozvole, a tokom avgusta 208. U julu lani stranim državljanima odobreno je 212 radnih dozvola, u junu 178, u maju 103, a u aprilu 181 radna dozvola.

Prema podacima nadležnih, najviše radnih dozvola izdano je za sektore građevinarstva, trgovine i poslovanja nekretninama, i to za državljane Srbije (253), Turske (242), Kine (85), Kuvajta (60), Bangladeša (48), Ujedinjenih Arapskih Emirata (42), Sirije (36), Albanije (35), Hrvatske (32) i Saudijske Arabije (30).

Najtraženija zanimanja

Prema rezultatima istraživanja tržišta rada 2022./23., koje jednom godišnje provode Federalni zavod i entitetske službe za zapošljavanje, broj stranaca u 2023. godini mogao bi još rasti. Od ukupno 1380 anketiranih poslodavaca, njih 790 ili 57,2 posto iskazalo je potrebu za zapošljavanjem novih radnika u 2023. godini (čak njih 5630), uglavnom zbog očekivanog povećanja obujma poslovanja. Najtraženija zanimanja, prema rezultatima anketiranja, bit će prodavač – trgovac, konobar, šivač, bravar, zavarivač, telefonist – operater u pozivnom centru, kuhar, vozač kamiona, zidar, CNC operater, stolar, tesar, krojač, armirač, elektrotehničar i strojarski tehničar, piše Večernji list BiH.

Prihvati notifikacije