Svijet

Putin: Ukrajina bi trebala da održi predsjedničke izbore, Zelenskom je istekao mandat

Govoreći u Uzbekistanu, ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da Ukrajina treba da održi predsjedničke izbore sada kada je Volodimiru Zelenskom istekao zvanični mandat i da je ofanziva na Harkiv izazvana upotrebom zapadnog oružja, prenosi Guardian.

FOTO:  EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY
FOTO: EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY

Reuters prenosi da je Putin rekao da je jedini legitimni autoritet u Ukrajini sada parlament i da bi njegovom predsjedniku trebalo dati vlast.

Rekao je da je Zapad ignorisao upozorenja o napadu Ukrajine na rusku teritoriju i da je to izazvalo otvaranje novog fronta prema Harkovu kako bi se stvorilo ono što je Rusija nazvala tampon zonom.

Tass prenosi da je ruski predsjednik također upozorio na opasnost od globalnog sukoba zbog zapadnih provokacija. Pozvao je zemlje NATO-a da razmisle o tome “sa čime se igraju”. On je opisao pokušaje SAD da zastraše druge nacije kao “imperijalističko” ponašanje.

Također je naveo da Rusija odavno zna da strani plaćenici djeluju u Ukrajini i tvrdio da se u njihovim presretnutim komunikacijama često čuju glasovi na drugim jezicima, uključujući francuski i poljski. On je rekao da će Ruska Federacija nastaviti da čini ono što smatra prikladnim, bez obzira na prisustvo zapadnih vojnih operativaca u Ukrajini, i da će i oni biti mete.

Pročitajte još

Napadi na rusku teritoriju oružjem koje zapad isporučuje Ukrajini mogući su samo uz pomoć stručnjaka iz zapadnih zemalja, rekao je Putin.

On je rekao da Rusija nikada nije odbila da pregovara sa Ukrajinom, te da će nastaviti pregovore na osnovu onih koji se vode u Istanbulu.

Kako piše Guardian, Turska je pokušala da postigne mir vrlo rano nakon početka ruske invazije u februaru 2022. U oktobru 2022. predsjednik Zelenskiy potpisao je dekret kojim se isključuju direktni razgovori s Putinom, ali ne i potpuno zatvaranje vrata pregovorima.

Guardian ističe da Rusija i Ukrajina imaju “dijametralno suprotne pregovaračke pozicije, pri čemu Ukrajina insistira da povrati svu teritoriju, uključujući Krim koji je jednostrano anektirala Rusija 2014., a Rusija insistira da Ukrajina i zapad moraju priznati ono što opisuje kao “novu realnost” na terenu”.

Putin je rekao da je Ukrajina ta koja je odbila razgovore, te da će se kao posljedica toga suočiti s većim gubicima ako pokuša promijeniti situaciju na bojnom polju.