Svijet

Putin: Rusija spremna za mirovne pregovore sa Ukrajinom

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u četvrtak da je Moskva spremna za mirovne pregovore s Ukrajinom u bilo koje vrijeme i na bilo kojem mjestu.

FOTO: EPA-EFE/MIKHAIL METZEL
FOTO: EPA-EFE/MIKHAIL METZEL

Govoreći na konferenciji za novinare u Hanoiju, glavnom gradu Vijetnama, Putin je rekao da očekuje da će se Zapad usprotiviti njegovoj mirovnoj inicijativi za Ukrajinu.

Zdravi političari će razmišljati o prijedlogu Rusije o Ukrajini ako žele prekinuti sukob, rekao je Putin, upozoravajući da se uslkovi mogu promijeniti u zavisnosti od situacije na bojnom polju.

Istovremeno, ako Kijev poveže početak mirovnih pregovora s povlačenjem ruskih snaga iz Ukrajine, onda do pregovora nikada neće doći, naglasio je Putin.

O legitimnosti ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, ruski predsjednik je rekao da očekuje da će ga Zapad zamijeniti u prvoj polovini 2025. godine.

Komentarišući primjedbe generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga o stavljanju nuklearnih snaga alijanse u pripravnost, Putin je rekao da Rusija pomno prati takve namjere i da će adekvatno odgovoriti ako se nešto dogodi.

Ruski predsjednik je također napomenuo da vlasti u zemlji razmišljaju o izmjenama nuklearne doktrine jer su “protivnici” snizili prag za upotrebu nuklearnog oružja.

Upitan planira li Moskva da uključi preventivni nuklearni napad u novo izdanje doktrine, predsjednik je rekao “nema potrebe”, objašnjavajući da su ruske snage sposobne da odbiju napad protivnika “u kontranapadu”.