Svijet

Pucnjava u SAD-u: Bivša učenica pucala iz dvije automatske puške i pištolja u osnovnoj školi u Nashvilleu

Žena (28) je danas ubila troje djece i troje odraslih otvorivši vatru u osnovnoj školi u Nashvilleu, na jugu Sjedinjenih Država, a zatim ju je usmrtila policija.

FOTO: SCREENSHOT/TWITTER/METRO NASHVILLE PD
FOTO: SCREENSHOT/TWITTER/METRO NASHVILLE PD

Naoružana najmanje dvjema jurišnim puškama i pištoljem ušla je danas prijepodne u prostorije privatne kršćanske škole, rekao je glasnogovornik mjesne policije Don Aaron na tiskovnoj konferenciji.

Policija je potvrdila da je riječ o bivšoj učenici, ali se konkretan motiv još uvijek ne zna, a možda se nikada neće ni saznati.

Policija je ubrzo stigla na mjesto događaja. Pošto su čuli pucnjavu na katu, odmah su se uputili onamo i ustrijelili napadačicu, dodao je. 28-godišnjakinja je ispalila velik broj hitaca dok se kretala po školi.

“Troje učenika i troje odraslih je odmah podleglo nakon ranjavanja”, ali niko drugi nije ranjen, dodao je Aaron. Osnovna škola The Covenant ima dvjestotinjak učenika i četrdesetak zaposlenika. Mnogi od tih učenika danas su viđeni kako bježe iz zgrade u školskim uniformama nakon što je započeo pokolj.

Pronađen manifest

Zasad je nejasno kako se približila školi, ali se zna da je ušla kroz sporedna vrata i pucala na drugom spratu do 10:27, kada je ubijena. Prema policijskom izvješću, sva vrata su bila zaključana. Druge škole u tom području zatvorene su iz predostrožnosti.

Napadačica se zvala Audrey Hale i živjela je u Nashvilleu, rekli su izvori za NBC News. Policija je objavila da se radi o “usamljenom fanatiku”.

Policajci su otkrili manifest i karte zgrade u kojima se nalazi plan napada. Također su objavili da se identificirala kao transrodna žena.

SAD – zemlja čestih masovnih pucnjava, pa tako i po školama

Zastupnici savezne države Tennesseeja odmah su se oglasili na društvenim mrežama kako bi izrazili svoju zgroženost. “Silno sam ožalošćen zbog tragičnih vijesti iz škole Covenant”, napisao je na Twitteru republikanski senator Bill Hagerty.

SAD, gdje je u optjecaju oko 400 milijuna komada oružja, često je poprište masovnih pucnjava, pa tako i u školskim ustanovama.

Najgori pokolj počinila je 2012. psihički labilna osoba u osnovnoj školi u Connecticutu, kada je ubijeno 20 djece u dobi od 6 i 7 godina. Nakon pucnjave u školi u Parklandu na Floridi 2018., nastao je velik pokret predvođen mladeži, zahtijevajući od vlasti strože propise za nošenje osobnog oružja u SAD-u.

Uprkos mobilizaciji više od milion prosvjednika, američki Kongres nije prihvatio ambiciozan zakon jer je znatan broj kongresnika pod uticajem moćnog National Rifle Associationa (NRA), najvećeg američkog oružanog lobija.

Ovo je 129. oružani napad ove godine u SAD-u

U zemlji u kojoj milioni Amerikanaca smatraju nošenje oružja ustavnim pravom nedavni zakonodavni pomaci, poput veće kontrole sudskih i psihijatrijskih dosjea prije svake kupnje oružja, zanemarivi su.

Američki predsjednik Joe Biden nazvao je pucnjavu u školi u Nashvilleu “odvratnom”, rekavši da nasilje vatrenim oružjem “razdire dušu” Sjedinjenih Država. “To je upravo odvratno”, rekao je američki predsjednik. To “razdire dušu naše nacije”, rekao je pohvalivši brzo djelovanje policije i pozivajući ponovno Kongres da zabrani automatsko oružje.

Biden nije održao poseban govor o tom slučaju, nego ga je spomenuo na početku konferencije o ženskom poduzetništvu u Bijeloj kući. “Opet je došlo vrijeme da ostvarimo veći napredak” u reguliranju vatrenog oružja, istaknuo je Joe Biden, a zatim je nastavio u vedrijem tonu hvaleći otvaranje poduzeća i poduzetnice.

Njegovi pozivi na zabranu automatskog oružja nemaju velikih izgleda da urode plodom jer se republikanci, koji kontroliraju Zastupnički dom, tomu žestoko protive, a moćni oružani lobi NRA vodi oštru kampanju protiv takve odluke.

SAD je zabranio automatske puške od 1994. do 2004. Oružani napad koji se danas dogodio u školi Covenant je 129. u SAD-u ove godine.