Ako i vi imate problema s gnjecavim ili presušenim prženicama, donosimo vam najčešće greške i provjerene trikove koji će vaš doručak podići na potpuno novi nivo, navodi N1.
Previše tanko režete hljeb
Za prženice je najbolje koristiti hljeb star barem jedan dan i rezati ga na kriške debljine oko 1.5 centimetar. Tanki, svježi hljeb lako se raspada, a smjesa ga previše natopi.
Ne pržite ih na puteru
Iako puter daje lijep okus, on brzo izgori na visokim temperaturama. Za idealnu teksturu i boju prženica bolji izbor je biljno ulje (suncokretovo ili uljana repica).
Koristite mlijeko u smjesi
Dodavanje punomasnog mlijeka jajima čini prženice kremastijima. Gruba formula glasi: jedno jaje + četvrtina šolje mlijeka za dvije kriške hljeba.
Zaboravljate začine
Učinite smjesu zanimljivijom. Dodajte: so, biber, kim, ribani parmezan – za slanu varijantu; vanilin šećer, cimet, šećer u prahu – za slatku verziju.
Nestrpljivi ste s pečenjem
Ulje mora biti dobro zagrijano, ali ne smije dimiti. Pecite prženice na srednjoj vatri, nekoliko minuta sa svake strane. Tako se dobiju hrskavi rubovi i mekana unutrašnjost bez viška ulja.
Priprema savršenih prženica nije komplikovana, samo treba znati nekoliko trikova. Uz pravi hljeb, idealnu smjesu i dobro zagrijano ulje, vaš doručak će izgledati i imati ukus kao iz restorana.