Magazin

Prženice bez masnoće i gnjecavosti, evo trikova

Prženice su mnogima omiljeni doručak, ali prava je umjetnost napraviti ih savršeno da budu hrskave s vanjske strane, mekane i prozračne iznutra, bez da budu masne, suhe, zagorjele ili "žive".

prženice
FOTO: HRANA-PICE-PRICE.COM

Ako i vi imate problema s gnjecavim ili presušenim prženicama, donosimo vam najčešće greške i provjerene trikove koji će vaš doručak podići na potpuno novi nivo, navodi N1.

Previše tanko režete hljeb

Za prženice je najbolje koristiti hljeb star barem jedan dan i rezati ga na kriške debljine oko 1.5 centimetar. Tanki, svježi hljeb lako se raspada, a smjesa ga previše natopi.

Ne pržite ih na puteru

Iako puter daje lijep okus, on brzo izgori na visokim temperaturama. Za idealnu teksturu i boju prženica bolji izbor je biljno ulje (suncokretovo ili uljana repica).

Koristite mlijeko u smjesi

Dodavanje punomasnog mlijeka jajima čini prženice kremastijima. Gruba formula glasi: jedno jaje + četvrtina šolje mlijeka za dvije kriške hljeba.

Zaboravljate začine

Učinite smjesu zanimljivijom. Dodajte: so, biber, kim, ribani parmezan – za slanu varijantu; vanilin šećer, cimet, šećer u prahu – za slatku verziju.

Nestrpljivi ste s pečenjem

Ulje mora biti dobro zagrijano, ali ne smije dimiti. Pecite prženice na srednjoj vatri, nekoliko minuta sa svake strane. Tako se dobiju hrskavi rubovi i mekana unutrašnjost bez viška ulja.

Priprema savršenih prženica nije komplikovana, samo treba znati nekoliko trikova. Uz pravi hljeb, idealnu smjesu i dobro zagrijano ulje, vaš doručak će izgledati i imati ukus kao iz restorana.