BiH

Protesti protiv femicida: Mizeran odziv u bh. gradovima (FOTO)

U jeku porasta slučajeva femicida u Bosni i Hercegovini, ljute i zabrinute građanke/građani, ženske aktivističke formalne i neformalne grupe sastali su se danas širom Bosne i Hercegovine na protestima protiv femicida pod sloganom NITI JEDNA VIŠE.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Protesti se održavaju u nekoliko gradova širom zemlje, a tom prilikom će se pročitati zahtjevi koji su upućeni prema nadležnim institucijama, ali i čitavoj javnosti.

Protesti se održavaju u Mostaru, Bijeljini, Banjaluci, Sarajevu, Lukavcu i Zenici. Međutim, čini se kako je ovaj potez bio promašaj jer je slab odziv.

Fotoreporter Bosnainfo zabilježio je kako je na protestu u Sarajevu. U galeriji fotografija pogledajte šta je zabilježio.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO:
FOTO:
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Na protestima u Zenici nema gotovo niko, dok se u Gradačcu, gradu koji je potresla tragedija kada je Nermin Sulejmanović brutalno ubio svoju nevjenčanu suprugu i još dva sugrađanina, okupilo se svega desetak žena, javljaju reporteri N1.

Najavljeni protesti protiv femicida u Banjaluci nisu izazvali reakcije, tamo se okupilo desetak aktivistivistica.

Nešto više ih se okupilo u Mostaru, njih oko 50, a poručuju kako su ljute i razočarane jer sistem nema nikakav odgovor, način kako zaštitit ženu žrtvu nasilja.

“Žena je uvijek kriva”, kažu okupljeni, no to nije tako, nego su krivi upravo oni koji to dozvoljavaju. 

Prihvati notifikacije