Svijet

‘Proruski‘ hakeri srušili stranicu Evropskog parlamenta

Stranica Evropskog parlamenta bila je nedostupna nekoliko sati u srijedu zbog napada "proruskih hakera", nakon što su zastupnici izglasali da je Rusija država pokroviteljica terorizma, rekla je predsjednica te institucije.

FOTO: EPA-EFE
FOTO: EPA-EFE

Stranica parlamenta opet je postala dostupna kratko iza 17 sati, oko dva sata nakon što je institucija izvijestila o rušenju, prenose agencije.

“Evropski parlament nalazi se pod sofisticiranim kibernetičkim napadom. Prokremaljska skupina preuzela je odgovornost”, rekla je u tvitu predsjednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola kratko nakon što se stranica srušila.

“(To se dogodilo) nakon što smo proglasili da je Rusija država pokroviteljica terorizma. Moj odgovor: Slava Ukrajini”, rekla je.

Rušenje je izazvano napadom uskraćivanjem resursa (DDoS), koji funkcioniše tako što se usmjeri veliki volumen internetskog prometa prema ciljanim serverima u relativno nesofisticiranom pokušaju takozvanih “haktivista” da sruše stranicu.

Ovakvi napadi obično ne izazovu veliku štetu.

Glasnogovornik parlamenta nije bio odmah dostupan za komentar po pitanju bilo kakve štete.

Ranije u srijedu, zastupnici su izglasali da je Rusija država pokroviteljica terorizma, argumentirajući da vojni napadi Moskve na civilne mete poput energetske infrastrukture, bolnica, škola i skloništa krše međunarodni zakon.

Potez je uveliko simboličan, s obzirom na to da Evropska unija nema nikakav pravni okvir kojim bi poduprla takav proglas. U isto vrijeme, Unija je već nametnula dosad neviđene sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Prihvati notifikacije