Ekonomija

Promet industrije u BiH viši za 1,8 posto

Ukupan desezonirani promet industrije u Bosni i Hercegovini u oktobru ove godine viši  je za 1,8 posto u odnosu na u prethodni mjesec.

FOTO: FENA
FOTO: FENA

Na domaćem tržištu zabilježen je rast  od 3,6 posto, a na stranom 0,3 posto, podaci su Agencije za statistiku BiH.

U oktobru ove godine, u odnosu na isti mjesec lani, ukupan promet industrije u BiH, kalendarski prilagođen, manji je za 5,1 posto. Na domaćem tržištu zabilježen je rast od 4,6 posto, dok je na stranom zabilježen pad od 12,4 posto.

U oktobru u poređenju sa septembrom ukupan promet energije viši je za 12,3 posto, promet intermedijarnih proizvoda vviši je za 3,0 posto, promet netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 2,3 posto, dok je promet trajnih proizvoda za široku potrošnju manji za 2,7 posto  i promet kapitalnih proizvoda manji  za 1,9 posto.

U oktobru 2023. u poređenju sa oktobrom 2022. ukupan promet energije viši je za 5,3 posto, promet netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,8 posto, dok je promet trajnih proizvoda za široku potrošnju manji za 9,1 posto, promet intermedijarnih proizvoda manji za 8,0 posto i promet Kapitalnih proizvoda manji za 7,6 posto.

Prihvati notifikacije