Svijet

Procurio dokument: Netanyahu predstavio prvi zvanični plan za Gazu nakon rata

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu predstavio je plan za "dan poslije" za Gazu, javlja Reuters. Ovo je njegov prvi službeni prijedlog za tu palestinsku teritoriju kada se završi rat.

Benjamin Netanyahu premijer izrael
FOTO: EPA-EFE/RONEN ZVULUN / POOL

Prema dokumentu, koji je u četvrtak predstavljen članovima izraelskog sigurnosnog kabineta i koji je u petak vidio Reuters, Izrael bi zadržao sigurnosnu kontrolu nad svim zemljištem zapadno od Jordana, uključujući okupiranu Zapadnu obalu i Gazu teritorije na kojima Palestinci žele stvoriti nezavisnu državu.

Pročitajte još

U navedenim dugoročnim ciljevima, Netanayhu odbacuje “jednostrano priznanje” palestinske države. On kaže da će se rješenje s Palestincima postići samo direktnim pregovorima između dvije strane, ali nije naveo ko će biti palestinska strana, prenosi N1.

U Gazi, Netanyahu ističe “demilitarizaciju” i “deradikalizaciju” kao ciljeve koje treba postići u srednjem roku. Kako prenosi Reuters, on ne precizira kada će ta posredna faza početi niti koliko će trajati. Međutim, on uvjetuje rehabilitaciju pojasa Gaze, koji je velikim dijelom uništen u izraelskoj ofanzivi, potpunom demilitarizacijom područja.

Netanyahu predlaže da Izrael bude prisutan na granici Gaze i Egipta na jugu enklave i da sarađuje s Egiptom i SAD-om u toj oblasti kako bi spriječio pokušaje krijumčarenja, uključujući i na prijelazu Rafah.

Kako bi zamijenio Hamasovu vladavinu u Gazi uz održavanje javnog reda, Netanyahu predlaže rad s lokalnim predstavnicima “koji nisu povezani s terorističkim zemljama ili grupama i nisu finansijski podržani od njih”.

On poziva na zatvaranje palestinske agencije UN-a za izbjeglice (UNRWA) i njezinu zamjenu drugim međunarodnim grupama za pomoć.

“Premijerov dokument o principima odražava široki javni konsenzus o ciljevima rata i za smjenu vladavine Hamasa u Gazi civilnom alternativom“, navodi se u saopćenju njegovog ureda. Dokument je proslijeđen članovima sigurnosnog kabineta kako bi započeli raspravu o tom pitanju.

Glasnogovornik palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa, Nabil Abu Rudeineh, rekao je za Reuters da je Netanyahuov prijedlog osuđen na propast, kao i svi izraelski planovi za promjenu geografske i demografske stvarnosti u Gazi.

“Ako je svijet istinski zainteresovan za sigurnost i stabilnost u regionu, mora okončati izraelsku okupaciju palestinske zemlje i priznati nezavisnu palestinsku državu s Jerusalimom kao glavnim gradom“, rekao je.

Prihvati notifikacije