Riječ halva potiče iz arapskog jezika i znači slatkiš. Iako porijeklo vuče s Bliskog istoka, halva koja se pravi od pšeničnog brašna je već stoljećima tradicionalna bosanska poslastica.
Halva je popularni desert u mnogim muslimanskim kulturama i često se priprema tokom važnih praznika, poput Ramazanskog bajrama i Kurban-bajrama.
Za Ramazanski bajram, halva je često dio svečane trpeze, a njena priprema može biti simbol gostoljubljivosti i dijeljenja radosti sa porodicom i prijateljima.
Sastojci za pripremu:
110 ml ulja;
110 grama brašna.
Za agdu:
110 grama šećera; i
220 ml vode.
Način pripreme:
U šerpu stavite ulje, ostavite da se dobro zagrije. Zatim smanjite vatru i dodajte brašno. Brašno pržite dok ne dobije svijetlosmeđu boju. Neprestano mješajte drvenom kašikom kako ne bi zagorjelo. Kada ispržite brašno i smjesa dobije željenu boju (svjetlosmeđu) polako dodajite agdu (prokuhajte vodu i šećer). Miješajte kako ne bi ostale grudvice. Kada halva upije agdu tako da se odvaja od kašike, halva je gotova i možete je servirati.


Halva se servira tako što se smjesa vadi kašikom i reda u krug, ali vi možete koristiti i razne kalupe. Halvu možete dekorisati kristalnim šećerom, mljevenim orasima, pistacijama ili po Vašoj želji. Halvu stavite u frižider na 3-4 sata ili preko noći.
Uživajte!