Magazin

Probajte: Halva koja "ide k'o halva"

Postoji narodna izreka koja glasi „ide kao halva”, a koristi se zbog toga što se nešto pojede iznimno brzo, jer je jako ukusno.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Riječ halva potiče iz arapskog jezika i znači slatkiš. Iako porijeklo vuče s Bliskog istoka, halva koja se pravi od pšeničnog brašna je već stoljećima tradicionalna bosanska poslastica.

Halva je popularni desert u mnogim muslimanskim kulturama i često se priprema tokom važnih praznika, poput Ramazanskog bajrama i Kurban-bajrama.

Za Ramazanski bajram, halva je često dio svečane trpeze, a njena priprema može biti simbol gostoljubljivosti i dijeljenja radosti sa porodicom i prijateljima.

Sastojci za pripremu:

110 ml ulja;

110 grama brašna.

Za agdu:

110 grama šećera; i

220 ml vode.

Način pripreme:

U šerpu stavite ulje, ostavite da se dobro zagrije. Zatim smanjite vatru i dodajte brašno. Brašno pržite dok ne dobije svijetlosmeđu boju. Neprestano mješajte drvenom kašikom kako ne bi zagorjelo. Kada ispržite brašno i smjesa dobije željenu boju (svjetlosmeđu) polako dodajite agdu (prokuhajte vodu i šećer). Miješajte kako ne bi ostale grudvice. Kada halva upije agdu tako da se odvaja od kašike, halva je gotova i možete je servirati.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Halva se servira tako što se smjesa vadi kašikom i reda u krug, ali vi možete koristiti i razne kalupe. Halvu možete dekorisati kristalnim šećerom, mljevenim orasima, pistacijama ili po Vašoj želji. Halvu stavite u frižider na 3-4 sata ili preko noći.

Uživajte!