BiH

Pripadnici GSS-a Sarajevo evakuisali strane državljane sa Visočice

Pripadnici Gorske službe spašavanja (GSS) Stanice Sarajevo primili su poziv četiri strana državljanina koji su izgubljeni na planini Visočici, te su uspješno stigli do njih,.

FOTO: FACEBOOK/GSS SARAJEVO
FOTO: FACEBOOK/GSS SARAJEVO
Arhiva

Četiri mlađe osobe strana državljanina su juče ponukani lijepim vremenom krenuli na planinarenje bosanskim planinama. Obzirom na lijepo vrijeme krenuli su nedovoljno pripremljeni za zimske uslove ne znajući ćud bosanskohercegovačkih planina. Negdje u popodnevnim satima ih je uhvatilo nevrijeme i izgubili su orijentaciju”, navodi se u saopštenju iz GSS Sarajevo.

Dodaje se da su kasno naveče kada je počeo da pada snijeg uspjeli da pronađu sklonište na planini i tu provedu noć.

“Ujutro su pokušali da pronađu put međutim bezuspješno i obzirom na teške vremenske uslove jedan od izgubljenih je počeo da osjeća zdravstvene tegobe te su odlučili da se vrate na posljednju poznatu tačku tj. Bivak u kojem su proveli noć”, navodi se u saopštenu, prenosi Anadolu.

Po povratku su shvatili da obzirom na zdravstveno stanje jednog od njih sami nisu u mogućnosti pronaći put nazad na sigurno i odlučili da pozovu Gorsku službu spašavanja.

“Stanica Sarajevo odmah je aktivirala dežurni tim i krenula u akciju spašavanja kako bi izvršla evakuaciju unesrećenih. Spasioci su se kretali prema Bivku pješke i uz pomoć motornih sanki, jer su putevi zametni i nije moguć pristup drugim vozilima, te su uspješno stigli do unesrećenih”, navode iz GSS Sarajevo.

Dodaje se da će se nakon utvrđivanja zdravstvenog stanja unesrećenih odlučiti o načinu i vrsti evakuacije. O toku akcije je upoznat i Operativni centar kantonalne Civilne zaštite.

Prihvati notifikacije