Svijet

Princ je, može mu se: Naredio odrubljenje 12 glava pa otišao "hladno" gledati Mundijal

Vlasti Saudijske Arabije su odrubile glave 12 ljudi u poslednjih 14 dana.

FOTO: EPA-EFE/ALEXEI DRUZHININ
FOTO: EPA-EFE/ALEXEI DRUZHININ

Niz pogubljenja su bila kazne za krivična djela vezana za drogu, iako je zemlja primjenila moratorijum na upotrebu smrtne kazne za nenasilne zločine 2021. godine.

Saudijska Arabija je optužena da je iskoristila Svjetsko prvenstvo u fudbalu za odvraćanje pažnje dok je sprovodila drakonske kazne, prenosi Blic.rs.

U međuvremenu, saudijski lider, prijestolonasljednik Mohammad bin Salman, prisustvovao je nedjeljnoj ceremoniji otvaranja Svjetskog prvenstva, sjedeći pored šefa FIFA-e Giani Infantina.

Dobrotvorna organizacija za ljudska prava “Reprieve” istakla je slučaj taksiste koji se suočava sa skorom egzekucijom u saudijskom zatvoru, čija je sestra prošle godine zatražila pomoć od bivše engleske zvijezde Alana Shearera.

Zeinab Abu al-Kheir je pisala Šheareru nakon što je rekao da želi da “sluša dokaze o kršenju ljudskih prava” u pustinjskom kraljevstvu nakon što je Saudijska Arabija preuzela njegov bivši klub, New Castle United.

Njen brat, otac osmoro djece Husein, osuđen je na smrt nakon što su tablete amfetamina pronađene sakrivene u njegovom rezervoaru za gorivo na graničnom prijelazu.

Ali aktivisti tvrde da je priznanje iznuđeno mučenjem i da je droga bila podmetnuta u njegov automobil dok je vozilo bilo parkirano ispred njegove kuće.

Direktorka organizacije “Reprieve” Maya Foa optužila je Saudijsku Arabiju da je sprovela obezglavljivanja, dok je pažnja svijeta bila usmjerena na Svjetsko prvenstvo u Dohi.

„Dok je Mohammad bin Salman (MBS) stavljao sebe u središte na ceremoniji otvaranja Svjetskog prvenstva, sjedeći pored predsjednika FIFA-e Giani Infantina, taksista Husein Abu al-Kheir je u ćeliji, uplašen da će ga dželat odvesti sljedećeg. Dok su sve oči uprte u fudbal, Saudijska Arabija sprovodi užasavajuću akciju pogubljenja, ubijajući ljude poput Huseina, nevinog čovjeka kojeg je saudijska policija mučila da bi „priznao“.

Prihvati notifikacije