Svijet

Princ Charles primio 1,2 miliona dolara od porodice bin Laden

Princ Charles prihvatio je isplatu od milion funti (oko 1,2 miliona dolara) od porodice Osame bin Ladena, otkriva The Sunday Times.

FOTO: EPA
FOTO: EPA

Kako piše Sunday Times, Prince Charles je navodno održao privatni sastanak s Bakrom bin Ladenom u Clarence Houseu u Londonu 30. oktobra 2013., dvije godine nakon što su američke specijalne snage ubile Osamu bin Ladena u kompleksu blizu Islamabada u Pakistanu.

Clarence House oštro osporava mnoge tvrdnje, rekavši da su odluku o prihvaćanju donacije njegovoj dobrotvornoj organizaciji, Dobrotvornom fondu princa od Walesa (PWCF), donijeli isključivo povjerenici.

Bakr i Shafiq bin Laden su Osamina polubraća, povezani s osnivačem al-Qaide preko svog oca Mohammeda bin Awada bin Ladena, milijardera rođenog u Jemenu.

Nema naznaka da su Bakr ili Shafiq bin Laden sponzorirali ili bili uključeni u teroristička djela.

Sir Ian Cheshire, predsjednik Dobrotvorne organizacije princa od Walesa (PWCF), gdje je novac deponiran, rekao je da su donaciju razmotrili povjerenici.

“Donaciju Sheika Bakra bin Ladena 2013. pažljivo su razmotrili povjerenici PWCF-a u to vrijeme. Provedena je dubinska analiza, a informacije su tražene iz širokog spektra izvora, uključujući vladu. Odluku o prihvaćanju donacije u potpunosti su donijeli Povjerenici

Izvor je osporio natpise da je Charles lično posredovao u dogovoru, da je pristao na donacije uprkos prigovorima savjetnika i da ga je nekoliko savjetnika osobno molilo da vrati novac.

Svaka je uplata položena na račune PWCF-a i nema naznaka da su isplate bile nezakonite.

Prihvati notifikacije