Retrovizor

Prije 97 godina rođen Šiba: Sarajevo još nema ulicu s imenom Hajrudina Krvavca

Na današnji dan prije 97 godina u Sarajevu je rođen Hajrudin Šiba Krvavac, jedan od najvećih bosanskohercegovačkih i ex-yu filmskih autora, ali i jedan od najgledanijih reditelja u svijetu.

FOTO: ARHIV/ANADOLIJA
FOTO: ARHIV/ANADOLIJA

Svojom snažnom autorskom ličnošću spojenom s rijetkom zanatskom vještinom i smislom za spektakl i akciju u funkciji emotivnog angažovanja publike, a ne slavljenja ove ili one ideologije, Šiba je autor koji je donio potpuno novu vrijednost u jugoslovensku i bh. kinematografiju.

Krvavac se režijom počeo baviti nakon Drugog svjetskog rata i upravo je taj period ostavio dubok trag na njega. Snimio je oko četrdeset uradaka, dokumentarnih filmova, televizijskih serija, kratkih i dugometražnih filmova. Napisao je više od dvadeset scenarija.

Svi njegovi igrani filmovi u regiji, ali i šire, imaju kultni status.

“Valter brani Sarajevo”, koji je snimio 1972. godine, bio je najgledaniji film u Kini, a film “Most” je prodat u skoro sve zemlje svijeta. Samo ovi podaci ukazuju na to koliko je Šibin filmski opus imao doprinosa i ostavio traga na bh. kinematografiju.

Njegov dar za precizno pričanje filmske priče je bio vidljiv već u njegovim ranim dokumentarnim filmovima što je postalo osnovna crta kasnijih dugometražnih filmova koje je režirao. Svi njegovi filmovi su akcioni i imaju temu Drugog svjetskog rata. Za svoju filmsku naraciju puno duguje stripovima i američkim akcionim filmovima, naročito vesternima, s maštovitom kombinacijom akcije i emocija, ličnih drama i epskih tragedija, idealizovanih heroja i psiholoških ispitivanja, ponekad s dozom humora.

Zbog svog filmskog stila, Krvavac je ponekad uspoređivan s američkim oskarovcem Howardom Hawksom.

U najkraćem, ono što je Šiba radio bila je čista filmska umjetnost.

Mnogi se slažu da je Šiba jedini režiser akcionih filmova u punom smislu te riječi na prostoru bivše Jugoslavije, utemeljitelj i svojevrstan predstavnik cijelog jednog filmskog žanra, poznatog kao “partizanski vestern”. Njegovi filmovi predstavljaju kontinuitet modernog filmskog izraza u estetskom i svakom drugom umjetničkom segmentu, zbog čega i jesu kulturno blago Bosne i Hercegovine.

Posebno je poznat je po filmovima “Vrtlog”, “Diverzanti”, “Most”, “Partizanska eskadrila”…

Ipak, najveću slavu stekao je filmom “Valter brani Sarajevo”. Film koji je Šibina posveta narodnom heroju iz Drugog svjetskog rata Vladimiru Periću Valteru, Sarajevu i Sarajlijama, očarao je gledaoce diljem svijeta, naročito u Kini, gdje se gledanost ovog filma mjeri u milijardama.

Iako se zahvaljujući Šibinom filmom tokom 70-ih godina za Sarajevo čulo daleko, ovaj grad se još uvijek nije adekvatno odužio filmskom majstoru. Glavni grad Bosne i Hercegovine još uvijek nema ulicu sa imenom Hajrudina Krvavca Šibe.

Šiba je od 20. aprila do 1. oktobra 1949. godine bio zatvoren na Golom otoku, političkom zatvoru za vrijeme Jugoslavije, nakon razlaza tadašnjih sovjetskih i jugoslavenskih lidera. No, Šiba nikada nije govorio o tome.

Preminuo je 11. jula 1992. godine u Sarajevu.