Region

Pretvarao se da je policajac na tajnom zadatku pa pokrao starije za stotine hiljada eura, evo šta radi

Muškarac koji se predstavlja kao policijac koji obavlja tajnu istragu, hrvatskim građanima ukrao je, procjenjuje policija, više stotina hiljada eura.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY
Ilustracija

Jedan od posljednjih slučajeva je iznos od 30 hiljada eura, ukradeno je starijoj gospođi u Dubrovniku. Policija apelira ne nasjedajte na njegovu priču, a evo kako to radi.

Jednoj je penzionerki dobro uhodan prevarant pokušao ukrasti ušteđevinu, no ona je odmah shvatila da se radi o prevari. Kaže ne želi otkrivati svoj identitet, sve ju je uznemirilo – ali želi upozoriti druge.

“Nazvala sam policiju i sve sam im ispričala. Nakon toga dana sam čitala da je drugoj gospođui ukrao tri hiljade eura”, opisala je, piše Dnevnik.hr.

Evo kako operira i bira svoje žrtve. “Putem telefonskog imenika bira osobe starije životne dobi s tradicionalnim imenima, poziva takve osobe na fiksni telefon sa skrivenog broja, predstavlja se da je policijski službenik koji provodi tajnu istragu djelatnika banke i kako je njihov novac u opasnosti”, pojasnio je Antonio Marlais iz PU dubrovačko-neretvanske.

Govori im da odu u banku podignuti novac i ništa ne govore jer bi mogli ugroziti tajnu istragu, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Paula Klaić Saulačić.

“Da ga donesu kod kuće gdje će ga preuzeti neko od njegovih saradnika. Angažira osobu, najčešće taksi prijevoznika koji će taj novac preuzeti i njega dovede u zabludu da je to koverta, paket njegove majke, tete ili slično”, pojasnio je Marlais.

Ta osoba mu novac donosi na dogovoreno mjesto, uvijek na drugu lokaciju – ali policija osnovano sumnja da je počinitelj iz Bosne i Hercegovine.

Policija sumnja kako je otuđio više stotina hiljada eura od hrvatskih građana. Među poslijednjim žrtvama bila je 71-godišnjakinja iz Dubrovnika, koja mu je predala čak 31 hiljadu eura svoje ušteđevine.

A nije mu samo Dubrovnik meta, i druge policijske postaje u Hrvatskoj zabilježile su iste prevare. Dok ga ne ulove, policija posebno apelira na mlađe članove porodica da dobro paze na svoje starije, piše Dnevnik.hr.

Prihvati notifikacije