Svijet

Premijer Španije: Podrška, solidarnost i empatija su potrebni BiH da bi ispunila reforme i ušla u EU

Premijer Španije Pedro Sanchez dao je izjavu uoči sjednice na kojoj će se, između ostalog, raspravljati o otvaranju pregovora za BiH za članstvo u EU.

FOTO: EPA/OLIVIER MATTHYS
FOTO: EPA/OLIVIER MATTHYS

“Tu je stav Španije čvrst, to je javno poznato. Mi smo zemlja naklonjena proširenju i naravno, pošto ističemo državu kao što je Bosna i Hercegovina, kojoj je ta podrška, ta solidarnost i empatija zapravo potrebna da bi se mogla angažovati i unaprijediti reforme koje će joj omogućiti da uđe u Evropsku uniju, zajedno sa ostalim zemljama, Gruzijom, Ukrajinom i Moldavijom”, kazao je Sanchez i pojasnio da se u principu radi o cijelom Zapadnom Balkanu.

Pročitajte još

“U cjelini, cijeli Zapadni Balkan, pošto je to nešto što svakako pogađa Španiju sa geopolitičkog stanovišta, ali i sa stanovišta jačanja jedinstvenog i zajedničkog projekta koji je evropski”.

Lideri država članica Evropske unije okupiće se danas i sutra u Briselu na redovnom proljetnom sastanku na vrhu na kojem će se, između ostalog, odlučivati o početku pregovora o pristupanju EU s Bosnom i Hercegovinom na temelju preporuke Evropske komisije (EK).

Šefovi država i vlada država članica odlučivaće o početku pregovora s Bosnom i Hercegovinom na temelju preporuke Evropske komisije, koja je prošle sedmice objavila izvještaj u kojem je zaključila da BiH u dovoljnoj mjeri ispunjava uslove za početak dugog puta prema članstvu u Evropskoj uniji.

Na sastanku u decembru 2023. godine čelnici zemalja EU-a dali su “zeleno svjetlo“ otvaranju pregovora o pristupanju s Ukrajinom i Moldavijom, nakon što su te države poduzele važne korake utvrđene u izvještaju EK-a o proširenju od 8. novembra 2023. Čelnici su tada također izrazili spremnost za otvaranje pregovora o pristupanju s Bosnom i Hercegovinom kada se u potrebnoj mjeri ispune kriteriji za članstvo.

Bosna i Hercegovina podnijela je zahtjev za članstvo u EU-u u februaru 2016. godine, a status zemlje kandidatkinje dodijeljen joj je u decembru 2022.