Politika

Premijer Nikšić: "Spremni smo na kompromise za euroatlantsku budućnost, ali ne i ucjene"

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić osvrnuo se na posjete svjetskih zvaničnika koji su u protekloj sedmici boravili u Bosni i Hercegovini. 

Nermin Nikšić
FOTO: NERMIN NIKŠIĆ/VLADA FBIH

Diplomatska ofanziva

– Diplomatska ofanziva dokazanih prijatelja naše zemlje predstavlja jasan dokaz posvećenosti međunarodne zajednice Bosni i Hercegovini – poručio je Nikšić, pa dodao:

Pročitajte još

– Naročito je pozitivno što to rezultira sa sve manje kurtoaznih i diplomatskih izjava, a sve više otvorenih kritika upućenih etnonacionalnim strankama i njihovim liderima i to prvenstveno zbog zloupotrebe položaja zarad ličnog bogaćenja. Svakako da je najvažnija poruka ta da će odgovoriti na antidejtonsko i neustavno djelovanje, te da neće dozvoliti nikome da dijeli državu.

Administracija SAD-a uz građane BiH

Naglasio je da je posjeta pomoćnika državnog sekretara SAD-a za Evropu i euroazijska pitanja James O’Briena potvrda spremnosti administracije SAD-a da bude uz građane BiH. 

– Lideri bi trebalo da omoguće pomirenje, postižu kompromise i rade na ekonomskom prosperitetu koji građani BiH žele i zaslužuju. To neće biti lako jer znači prihvatanje postepenih promjena, korak po korak, shvatanje da savršeno ne bi trebalo biti neprijatelj dobroga, i pravljenje kompromisa. Umjesto toga, političari nacionalisti pokušavaju oslabiti institucije, prijete otcjepljenjem ili rasplamsavaju plamen nepovjerenja i podjela.

Izjavu O’Briena doživljavam kao podršku politici koju mi od početka mandata zagovaramo. Naša politika razgovora i dogovora nema alternativu jer je to jedini put kojim se građanima može osigurati bolji ekonomski, socijalni i sigurnosni položaj. Čvrsto stojimo na tom putu i preuzimamo odgovornost za sve ono što radimo jer naš jedini cilj je dobrobit svih građana. 

Da se taktika javnog prepucavanja, upućivanja “oštrih” reakcija i opstrukcija pokazala efikasnom, mi bismo već odavno bili članica Evropske unije i NATO saveza. Međutim, očito je, da se politika naših prethodnika pokazala uspješnom samo za širenje mržnje, nepovjerenja i nesigurnosti. Naravno dobro to dođe i za skupljanje lajkova, ali nama to nije cilj – naglasio je Nikšić.