Na ručak dolaze svi bliži i dalji rođaci, prijatelji i poznanici, tako da se niko kući ne vraća gladan.
Svi članovi porodice prvi dan se za Bajram okupljaju kod roditelja na bajramski ručak, a već drugi i treći dan kod nekog drugih članova porodice.
Na ovaj način se učvršćuju veze, čuvaju se rodbina i prijatelji. Prema tradiciji, za bajramski ručak se priprema nekoliko različitih jela, a mi vam predstavljamo najčešća:
BEGOVA ČORBA – Ova mješavina povrća i mesa najpoznatija je čorba koja se priprema u bajramskim danima. Obično se priprema s telećim ili pilećim mesom.
BOSANSKI LONAC – Glavni sastojci bosanskog lonca su kuhani kupus, paprika i teleće meso.
HADŽIJSKI ĆEVAP – Hadžijski ćevap je još jedna mješavina teletine s povrćem. Za ovo jelo je specifično to što se pravi zamotano u papir.
MUSAKA – Nadaleko poznato jelo s mljevenim mesom. Musaka se može praviti na razne načine, a najpoznatiji su s krompirom i tikvicama.
SARME – Još jedno dobro poznato jelo koje se pravi od slatkog ili kiselog kupusa, mljevenog mesa i riže.
MESO – Najčešće je to pečena janjetina ili pečeno kurbansko meso.
PITE – Nije pravi Bajram ako se na trpezi ne nađu neke od pita poput bureka, sirnice i zeljanice.
Slatka jela
Osim slanih, bajramska trpeza je bogata i slatkim jelima – posebno baklavama. Ovo su najpoznatiji:
BAKLAVA – Baklava je slatka pita, a osnovni sastojci su kore – domaće ili kupovne i orasi i po želji suho grožđe, bademi, pistacije…
TUFAHIJE – Tufahija označava slatko jelo od kuhanih jabuka filovanih kremom koji se pravi od oraha ili badema, šećera i šlaga.
TULUMBE – Tulumbe su kolač koji se pravi od jaja, vode, ulja, šećera i brašna. Rađene su posebnim šablonom koji im daje zvjezdast oblik.
HURMAŠICE – Još jedan jednostavni, a veoma ukusni kolač od jaja, brašna, margarina, ulja i vode.
KADAIF – Kolač koji se pravi od posebnih rezanaca, šećera i vode i dodataka po želji, npr. orasi ili pistacije.
U posljednjim godinama prave se i laganiji kolači koji se serviraju uz neko od tradicionalnih slastica.
Mnoge kuće koje još uvijek drže do tradicije serviraju domaće sokove od ruže, zove i drijenjka,