Svijet

Prekid vatre u Gazi opet na dnevnom redu Vijeća sigurnosti UN-a

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda glasat će u ponedjeljak o novoj rezoluciji koja poziva na “hitni i održivi prekid neprijateljstava” u Gazi, dok Washington pokazuje rastuću nestrpljivost prema ključnom savezniku Izraelu.

FOTO: EPA-EFE/JUSTIN LANE
FOTO: EPA-EFE/JUSTIN LANE
Ilustracija

Kako piše Guardian, pozivajući se na agenciju AFP, glasanje dolazi nekoliko dana nakon što su Sjedinjene Države blokirale prethodnu rezoluciju Vijeća sigurnosti koja bi pozvala na “humanitarni prekid vatre” na pogođenom palestinskom teritoriju. Ali u Generalnoj skupštini, 193 članice UN-a su velikom većinom glasale za prekid vatre, sa 153 glasa za.

Novu rezoluciju Vijeća sigurnosti predstavile su arapske zemlje, a sudbina najnovijeg teksta i dalje je neizvjesna.

Novi nacrt, koji su izradili Ujedinjeni Arapski Emirati, poziva na “hitni i održivi prekid neprijateljstava kako bi se omogućio siguran i nesmetan humanitarni pristup Pojasu Gaze”.

Također potvrđuje podršku dvodržavnom rješenju u regiji i “naglašava važnost ujedinjenja Pojasa Gaze sa Zapadnom obalom pod Palestinskom upravom”.

U potezu koji su kritizirali Izrael i SAD, nacrt ne imenuje eksplicitno Hamas, iako poziva na “trenutno i bezuvjetno oslobađanje svih talaca” i osuđuje “sve neselektivne napade na civile”.

Vijeće sigurnosti naišlo je na oštre međunarodne kritike jer je donijelo samo jednu rezoluciju o Gazi od početka rata, u kojoj je 15-člano tijelo pozvalo na “humanitarne stanke”, nakon što je pet drugih rezolucija odbijeno, uključujući dvije usljed veta Sjedinjenih Američkih Država.

Prema diplomatskim izvorima, pregovori o novom tekstu nastavljeni su u nedjelju u nastojanju da se izbjegne još jedna slijepa ulica, nekoliko dana nakon što je američki predsjednik Joe Biden upozorio da je Izrael u opasnosti od gubitka međunarodne podrške zbog svog “neselektivnog” bombardiranja Gaze.

Kako piše The Guardian, nova rezolucija vrši pritisak na SAD da više ne štiti Izrael koristeći svoj veto kao jedne od pet stalnih članica u Vijeću sigurnosti.

Ističe se i kako je referenca na terorizam osmišljena kako bi se nadvladali prigovori SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva. Arapski diplomati nadaju se da će razmjer glasanja u općoj skupštini i dubina humanitarne krize koja se razvija uvjeriti SAD da barem ne stave veto na rezoluciju.

Poziv na održivi prekid vatre osmišljen je kako bi se privukla britanska podrška budući da je prošlog vikenda britanski ministar vanjskih poslova lord David Cameron u zajedničkom članku sa svojom njemačkom kolegicom Annalenom Baerbock pozvao na održivi prekid vatre. Ali Cameron je održiv definirao kao onaj u kojem Hamas više ne može predstavljati vojnu prijetnju Izraelu. U članku se navodi da je Izrael u svojoj samoodbrani imao pravo eliminirati Hamas.