BiH

Predstavnik Srbije “prozvao” Konakovića u UN-u

"Neprimjerena izjave ministra vanjskih poslova BiH da 'ovakva Srbija zaslužuje prezir' i da će 'tražiti nadoknadu i reviziju presude' otkrivaju istinsku namjeru koja stoji iza rezolucije", kazao je u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija srbijanski otpravnik poslova i jedan do predstavnika te države u UN-u Saša Mart.

FOTO: PRTSCR / YOUTUBE / / UNITED NATIONS
FOTO: PRTSCR / YOUTUBE / / UNITED NATIONS

“Nažalost, situacija u Bosni i Hercegovini je daleko od stabilne. Srbija pridaje veliku pažnju nejgovanju dobrosusjedskih odnosa, to je naš trajni prioritet. BiH je naš prirodni i blizak partner. Stoga pridajemo veliku važnost stabilnosti i prosperitetu u BiH”, kazao je Mart.

On je naglasio kako Srbija poštuje Dejtonski sporazum i podržava BiH kao jednu državu sa dva entiteta i tri naroda. “Srbija se protivi rješenjima koja se nameću bez konsenzusa”, kazao je Mart, te nastavio:

“Svi znate da je nekoliko država članica UN-a dostavilo nacrt rezolucije o Srebrenici. Nažalost, nacrt je dostavljen bez prethodnog dijaloga i neophodnog sporazum, suprotno Deytonu i zakonu. Ovu inicijativu su pokrenuli pojedinici, nezakonita je, bez odluke Predsjedništva i takvi jednostrani potezi ne pridonose procesu pomirenja u BiH”.

Mart je ocijenio kako za takvu rezolucije treba “postići konsenzus unutar BiH”. Također, pred Vijećem sigurnosti kritikovao je šefa bh. diplomatije Elmedina Konakovića zaključivši kako je otkrio “istinsku svrhu” rezolucije.

“Neprimjerena izjave ministra vanjskih poslova BiH da ‘ovakva Srbija zaslužuje prezir’ i da će ‘tražiti nadoknadu i reviziju presude’ otkrivaju istinsku namjeru koja stoji iza rezolucije. To ne doprinosi stabilnosti u regiji. Nedavno pismo ambasadora Lagumdžije upućeno svim članicama UN-a je ilustrativan primjer”, kazao je Mart.

Zaključio je kako je dijalog jedini način koj ivodi do rješenja i da moramo razgovarati i kada se ne slažemo.

“Kako će doći do pomirenja bez Srba”, pitao je srbijanski otpravnik poslova dodavši da samo “sporazum između Bošnjaka, Srba i Hrvata može doprinijeti trajnom miru u BiH”.

Na kraju svoga obraćanja pred Vijećem sigurnosti kazao je kako je Srbije osudila zločin u Srebrenici i da su “dva predsjednika odala počast žrtvama u Potočarima”.“Mi snažno osuđujem sve zločine počinjene u BiH i osuđujemo najgnusniji zločin u Srebrenici nad bošnjačkim stanovništvom. Ne možem vratiti žrtve rata, ali možemo osuditi sve zločine i da pred lice pravde izvedemo počinioce tih nedjela”, kazao je Mart.