Politika

Predstavnički dom PSBiH sutra o imenovanju Borjane Krišto za predsjedavajuću Vijeća ministara

Prva hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) zakazana je za sutra, kada je planirano potvrđivanje imenovanja Borjane Krišto za predsjedavajuću Vijeća ministara BiH.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Borjana Krišto imenovana je prošle sedmice na vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH za kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara.

Za njeno imenovanje glasali su predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i član Predsjedništva Denis Bećirović, dok je član Predsjedništva BiH Željko Komšić glasao protiv.

Prije sjednice zasjedat će i Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH.

Sporazum o formiranju vlasti na nivou BiH nakon oktobarskih Općih izbora potpisali su 15. decembra lider SNSD-a Milorad Dodik, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i lider SDP-a Nermin Nikšić u ime stranaka “Osmorke”.

Dokument nazvan “Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na nivou BiH za period 2022-2026” potpisan je dva i po mjeseca nakon Općih izbora.

Prema Ustavu BiH, Predsjedništvo imenuje predsjedavajućeg Vijeća ministara koji će preuzeti dužnost po odobrenju Predstavničkog doma. Predsjedavajući će imenovati ministre u Vijeću ministara koji će preuzeti dužnost po odobrenju Predstavničkog doma.

Iz Parlamenta BiH je najavljeno da će po okončanju prve hitne sjednice, biti održana druga sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Prihvati notifikacije