BiH

Predstavnički dom PSBiH bi trebao razmatrati dva prijedloga izmjena Izbornog zakona BiH (FOTO)

Postavljanjem poslaničkih pitanja na koja će članovi Vijeća ministara BiH odgovarati odmah, usmeno, počela je sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine PSBIH.

Predstavnički dom PSBiH
FOTO: BOSNAINFO

Nakon toga uslijedit će utvrđivanje dnevnog reda na kojem bi trebalo da se nađu dva prijedloga dopuna Izbornog zakona BiH i to oba sa zahtjevom za razmatranje po hitnom postupku.

Pročitajte još

Jedan su predložili poslanici iz Kluba SDA: Amor Mašović, Safet Kešo, Denijal Tulumović, Šemsudin Dedić, Edin Ramić, Nermin Mandra, Midhat Čaušević i Šerif Špago, a drugi prijedlog dopune Izbornog zakona BiH u parlamentarnu proceduru je uputio poslanik Šemsudin Mehmedović.

Poslanici SDA predlažu dopunu po kojoj “sve osobe koje imaju biračko pravo, a koje su imale mjesto prebivališta 1991. godine u drugoj općini u odnosu na općinu sadašnjeg prebivališta, a uslijed ratnih dejstava promijenile su svoje prebivalište u BiH, imaju pravo da se upišu u birački spisak kako bi glasali lično ili u odsustvu, za općinu prebivališta iz 1991. godine, bez obzira na općinu sadašnjeg prebivališta”.

Prijedlog zakona o dopuni Izbornog zakona BiH, čiji je predlagač poslanik Šemdsudin Mehmedović, predviđa da “neovisno od rezultata izbora u svakom općinskom i svakom gradskom vijeću, odnosno u svakoj skupštini općine i svakoj skupštini grada, kao i u Skupštini Brčko distrikta BiH, bit će najmanje jedan Bošnjak, jedan Hrvat, jedan Srbin i jedan član ostalih ako ima najmanje jedan takav kandidat na ovjerenoj kandidatskoj listi”.

Predstavnički dom PSBiH
FOTO: BOSNAINFO
Šemsudin Mehmedović
FOTO: BOSNAINFO
Denis Zvizdić
FOTO: BOSNAINFO
Predstavnički dom PSBiH
FOTO: BOSNAINFO

Poslanici bi trebali razmatrati i principe Prijedloga zakona o dopuni Zakona o strancima, koje je predložio poslanik Nihad Omerović.

Zajednička komisija za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH nije podržala principe ovog zakonskog prijedloga.

Na dnevnom redu bi se, između ostalog, trebao naći i Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o Zahtjevu Vijeća ministara BiH za razmatranje Prijedloga zakona o dopunama Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH po hitnom postupku.

Kolegij nije postigao saglasnost, te će se poslanici u drugom krugu glasanja izjasniti o tome da li će predloženi zakon razmatrati po hitnom postupku.

Pred poslanicima bi se trebalo naći i nekoliko izvještaja, informacija i poslaničkih inicijativa.