BiH

Predsjedništvo HDZ-a BiH: Nastaviti rješavati sve otvorene izazove i ispuniti 14 ključnih prrioriteta

Predsjedništvo Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) u petak je u Vitezu održalo svoju redovitu sjednicu na kojoj je razmatralo izvješće i realizaciju programskih ciljeva u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za 2023. godinu.

FOTO: HDZ BIH
FOTO: HDZ BIH

Aktuelna politička situacija u BiH te aktivnosti izvršne i zakonodavne vlasti na svim razinama u Bosni i Hercegovini teme su o kojima je nazočne informirao predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Zamjenica predsjednika i predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto osvrnula se na aktivnosti Vijeća ministara BiH, pri čemu je istaknula niz aktivnosti, razgovore i napore koje se ulažu za postizanje dogovora u duhu ispunjavanja 14 ključnih prioriteta.

Intenzivan politički dijalog uz međusobno uvažavanje nema alternativu, kako bi se postigao konačan dogovor i cilj, kazala je Krišto.

Toni Kraljević, dopredsjednik HDZ-a BiH i federalni ministar financija govorio je o aktivnostima Vlade i koracima oko usuglašavanja Proračuna.

Predsjedništvo je raspravilo iduće korake kako bi se usvojio Zakon o Proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2024. godinu, kao i predan rad na ispunjavanju nužnih reformi. Ocijenjeno je kako je postignut izuzetan napredak te kako se mora nastaviti aktivno rješavati svi otvoreni izazovi od 14 ključnih prioriteta BiH.

”Razgovarali smo o onome što smo radili i uspjeli realizirati, što su bili naše stranačke odrednice i planovi za 2023. godinu. Imali smo izvješće predsjedateljice Vijeća ministara BiH, Parlamentarne skupštine, Vlade Federacije i Republike Srpske. Predsjedništvo je zaključilo kako smo najveći dio onog što smo stavili kao plan i zadatak, realizirali”, kazao je u izjavi za medije Čović.

Po njegovim riječima, ostalo je još stvari koje treba završiti, usvojiti Proračune na razini BiH i Federacije, što im je zajednički interes.

Čović je spomenuo i izborni zakon koji još nije u Parlamentarnoj proceduri, naglasivši kako će se kroz prvi i drugi mjesec i taj posao završiti do kraja, jer je to jedan od 14 uvjeta.

”Ostalo je još nekih tehničkih detalja na razini županija i entiteta, koje nismo do kraja realizirali, a koje smo dogovorili. Dogovorena je i zajednička sjednica Predsjedništva i Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH i svih nositelja vlasti za 22. siječnja iduće godine, kako bi se razmatrala strateška pitanja i smjernice djelovanja za 2024. godinu”, zaključio je Čović.