BiH

Predsjednica Saveza sindikata RS-a ispostavila zahtjeve Radovanu Viškoviću, on joj nije rekao ne

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ / RINGIER
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ / RINGIER

Sistem po kojem će se odrediti najniža plata za svako radno mjesto i zanimanje, te reforma Ministarstva rada i jačanje Inspektorata rada, osnovni su zahtjevi koje je predsjednica Saveza sindikata RS, Ranka Mišić, danas na konsultacijama ispostavila mandataru Radovanu Viškoviću. Ali, to nije sve.

Ranka Mišić je u izjavi za Srpskainfo istakla da se konačno mora urediti sistem plata kroz opšti kolektivni ugovor, kako bi se izračunali koeficijenti i odredile najniže plate za svako radno mjesto u sistematizaciji.

To bi, kako je istakla, bio najbolji način da se Srpska obračuna sa sivom ekonomijom i platama u kovertama.

“Samo tako možemo zaustaviti masovni odlazak radnika u inostranstvo. Ako inženjer, zvanično, ima platu od minimalnih 650 KM i dobije još 300 KM u koverti, onda je jasno zašto ljudi odlaze”, rekla je Mišić.

Dodala je da Sindikat traži i reformu Ministarstva rada i boračko invalidska zaštite u Vladi RS.

“Oblast rada mora biti dominantna u ovom Ministarstvu, jer bez rada, nema ni punjenja budžeta ni socijalnih i drugih davanja. Može se razmisliti, zašto da ne, i o novom ministru rada”, rekla je Mišić.

Ona je dodala da očekuje da jedna od prvih odluka nove Vlade RS, nakon njenog konstituisanja, bude odluka o minimalcu, odnosno najnižoj plati u RS za iduću godinu.

“Mi smo svoje zahtjevi ispostavili, a predsjednik Vlade nije rekao ne. Nadam se da će naši prijedlozi ući u program rada nove Vlade”, rekla je Ranka Mišić za Srpskainfo.

Mišić je ranije u medijima više puta izjavila da je Vlada RS, koju je i u prošlom mandatu vodio Višković, bila “jako nježna prema poslodavcima”.

“Ponovila sam to i na današnjem susretu, a i ranije sam to govorila Viškoviću. Jer, ne smijemo zaboraviti da je iz budžeta Srpske u posljednje četiri godine privrednicima dato oko milijardu maraka “živog novca”. A gdje su još lokalni podsticaji, povoljni krediti IRB RS i druge beneficije”, istakla je Mišić.

Podsjetila je da je sve to novac građana Republike Srpske.

“I sad smo dočekali da kod tih poslodavaca, koji su dobijali sve te podsticaje, građanin Republike Srpske za pošten rad ne može zaraditi ni 1.000 KM, koliko je neophodno samo da prehrani porodicu. Nismo mi protiv ulaganja u privredu, jasno je da nam bez privrede nema života, ali neki su se privrednici baš osilili”, poručila je Ranka Mišić.