Magazin

Prava starinska, seljačka oblanda: Najbolja i najukusnija, a treba vam samo 4 sastojka

Stara, seljačka oblanda – najbolja i najukusnija je na svijetu, a pravi se od samo 4 sastojka!

FOTO: YOUTUBE/DOMAĆI RECEPTI(PRINTSCREEN)
FOTO: YOUTUBE/DOMAĆI RECEPTI(PRINTSCREEN)

Jednostavni kolači često su oni koji osvajaju srca, a ove oblande su pravi primjer njihovom ukusu je nemoguće odoljeti!

U prošlosti, domaćice su birale recepte za koje nisu morale da kupuju posebne sastojke, već su ih nalazile u svojoj kuhinji. Među takvim poslasticama izdvajaju se tradicionalne oblande, koje su nekada bile nezaobilazni dio nedjeljnih ručkova, prenosi espreso.co.rs.

Pročitajte još

Spoj jednostavnih sastojaka – mlijeka, šećera i margarina – pretvarao se u gust, bogat fil koji je savršeno upotpunjavao tanke listove oblande. Taj miris i ukus često su bili razlog zbog kojeg su svi s nestrpljenjem čekali da ručak završi i da se posluži desert.

Ako želite da oživite uspomene i uživate u ukusu djetinjstva, napravite seljačke oblande prema ovom receptu. Jednostavan, a neodoljiv kolač koji će vas vratiti u neka bezbrižna vremena.

Sastojci:

– 1 pakovanje većih oblandi – 1 l mlijeka – 1 kg šećera (količinu možete smanjiti po želji) – 250 gr margarina ili maslaca

U ovu smesu se po želji mogu dodati i drugi sastojci poput seckanih oraha, suvog grožđa ili žele bombona, ali je mnogima najlepši upravo jednostavan, onakakav kakvog su pravile naše bake i majke.

Priprema:

Od mlijeka i šećera skuhati fil. Potrebno je da se dugo kuha na tihoj vatri uz miješanje da ne bi zagorjelo. Fil je gotov kada je masa gusta i dobije zlatasto-braon boju. Ona u nju dodamo margarin ili maslac i kuhamo dok se ne rastopi. Po želji se može dodati i suho grožđe i drugi sastojci.

Oblande filujemo koru po koru vrućim filom. Ravna kora oblande je donja i filom premazujemo neravnu površinu oblande. Kad stavljamo sljedeću koru oblande treba je dobro pritiskati dlanovima po cijeloj površini i tek tada nastaviti sa filovanjem.

Oblandu umotajte u vlažnu krpu i pritisnite nečim teškim. Najbolje je da ih napravite dan ranije kako bi dovoljno popustila do trenutka kada želite da je jedete.