Magazin

Poznata kompanija u Njemačkoj ukida 2.600 radnih mjesta

Najveći evropski proizvođač softvera želi se u budućnosti više oslanjati na umjetnu inteligenciju, i opsežno restrukturirati poslovanje. Sada postoje naznake koliko bi Njemačka mogla biti pogođena.

Zastava Njemačke
FOTO: ANADOLIJA
Ilustracija

Prema novinskom izvješću, proizvođač softvera SAP, sa sjedištem u jugozapadnoj Njemačkoj, trebao bi ukinuti 2.600 radnih mjesta u Njemačkoj u sklopu najavljenog velikog restrukturiranja, piše Fenix.

Glasnogovornik grupe u subotu nije komentirao konkretnu brojku koja je proizašla iz izvješća poslovnih novina “Handelsblatt”.

Do sada se govorilo samo o ukupno 8.000 radnih mjesta pogođenih restrukturiranjem, javlja Njemačka tiskovna agencija (dpa).

“SAP je u siječnju pokrenuo program restrukturiranja cijele kompanije kako bi se usredotočio na strateška područja rasta kao što je Business AI”, rekao je glasnogovornik.

AI je kratica za umjetnu inteligenciju. “Ovim restrukturiranjem obuhvaćeno je 8.000 radnih mjesta. Prema pogođenim zaposlenicima odnosimo se s najvećom pažnjom i empatijom tako što im, između ostalog, nudimo interne alternative zaposlenja ili volonterske programe.”

Postoji bliska suradnja sa socijalnim partnerima u pojedinim regijama. Većina pogođenih zaposlenika stoga će biti obaviještena u sljedećih nekoliko sedmica.

Pročitajte još

“Handelsblatt” se pozvao na internu e-poštu SAP-ovog europskog radničkog vijeća. Povjerenstvo stoga kritizira planiranu veliku obnovu kao mjeru koja prvenstveno želi smanjiti troškove.

U e-poruci se navodi da “uprava nije adekvatno opravdala poslovnu logiku i nije pružila precizne informacije o neučinkovitosti”, pišu novine. Naziv programa “Transformacija sljedeće razine” eufemizam je za smanjenje radne snage.

Ukidanje radnih mjesta i u drugim zemljama

Prema izvješću, radna mjesta bit će ukinuta i u drugim europskim zemljama. U području odgovornosti Europskog radničkog vijeća trebalo bi biti ukinuto oko 4.100 radnih mjesta.

Kako je najavio glasnogovornik SAP-a, najveći europski proizvođač softvera planira završiti cjelokupni proces restrukturiranja u cijelom svijetu do kraja prvog kvartala 2025. godine.

“U isto vrijeme, nastavit ćemo ulagati u ključna područja rasta i očekujemo da ćemo 2024. godinu završiti sa stabilnim brojem zaposlenika.”

Pompa oko umjetne inteligencije u softverskoj industriji potaknuta je prošle godine izlaskom dijaloškog sustava ChatGPT. Od tada sve softverske tvrtke žele dio velikog kolača kojem se nadaju i ulažu mnogo novca u tehnologiju.