Svijet

Poznat razlog zašto su SAD bile suzdržane na današnjem glasanju o rezoluciji o Gazi u Vijeću sigurnosti UN

Danas je na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a 14 zemalja glasalo za nacrt rezolucije koji poziva na prekid vatre u Gazi, dok su SAD bile suzdržane.

FOTO: EPA-EFE/SARAH YENESEL
FOTO: EPA-EFE/SARAH YENESEL

Američka ambasadorica Linda Thomas-Greenfield kritikovala je, kako je rekla, ciničan pristup Rusije i Kine, i rekla da su SAD razočarane što rezolucija nije naglasila Hamas kao terorističku organizaciju.

“Samo prošle sedmice, Rusija i Kina su stavile veto na rezoluciju kojom se osuđuje ovaj užasan napad, rezoluciju koju je podržala velika većina ovog vijeća. Oni su iznova i iznova pokazali da zapravo nisu zainteresovani za postizanje trajnog mira diplomatskim naporima”, rekla je ona.

“Niti su, uz svu svoju retoriku, zainteresovani da daju bilo kakav značajan doprinos humanitarnim naporima. Umjesto toga, oni koriste ovaj razorni sukob kao političku batinu kako bi pokušali podijeliti ovo vijeće u trenutku kada se trebamo okupiti”, dodala je.

Ona je izrazila da SAD cijene spremnost članova Vijeća da unesu izmjene koje je predložila njena zemlja, ali je navela da su “određene ključne izmjene zanemarene”, uključujući zahtjeve da se doda osuda Hamasa.

Pročitajte još

“I nismo se sa svime složili u rezoluciji. Iz tog razloga, nažalost, nismo bili u mogućnosti da glasamo za”, rekla je.

Generalni sekretar UN-a, Antonio Guterres, pozvao je na provedbu rezolucije, dodajući da bi “neuspjeh bio neoprostiv”.

Ruski predstavnik Vasilij Nebenzja je tokom svog izlaganja da je način na koji se nacrt mijenjao u posljednja 24 sata “neprihvatljiv”, te podcrtao da se mora vratiti riječ “trajno” u početni pasus. Naveo je da će u suprotnom Izrael nastaviti napade na Gazu.

Prethodni pokušaji da se donese rezolucija suočili su se s višestrukim preprekama jer su SAD, Kina i Rusija ulagale veto.

Današnju rezoluciju je predložilo 10 izabranih članova tijela: Alžir, Gvajana, Ekvador, Japan, Malta, Mozambik, Siera Leone, Slovenija, Južna Koreja i Švicarska.Kako navodi Al Jazeera, rezolucija zahtijeva:

– Da sve strane poštuju trenutni prekid vatre za mjesec Ramazan koji vodi do trajnog održivog prekida vatre

– Trenutačno i bezuvjetno oslobađanje svih talaca i osiguravanje humanitarnog pristupa za rješavanje njihovih medicinskih i drugih humanitarnih potreba

– Da se strane pridržavaju svojih obaveza prema međunarodnom pravu u odnosu na sve osobe koje pritvore

Francuski ambasador pri Vijeću sigurnosti UN-a rekao je da je usvajanje rezolucije pokazalo da Vijeće “i dalje može djelovati kada sve njegove članice ulože neophodne napore da izvrše svoj mandat”.

“Šutnja Vijeća sigurnosti o Gazi postajala je zaglušujuća, sada je krajnje vrijeme da Vijeće konačno doprinese pronalaženju rješenja“, rekao je Nicolas de Riviere.

“Ova kriza, nažalost, nije gotova i naše vijeće će morati ostati mobilizirano i odmah se vratiti na posao. Morat će, nakon Ramazana, koji se završava za dvije sedmice, uspostaviti trajni prekid vatre“, dodao je on.

“Moraće nastojati da konačno dođe do oporavka i stabilizacije Gaze, a iznad svega, Vijeće sigurnosti će morati vratiti politički proces na pravi put, politički proces koji ima za cilj da donese rješenje o dvije države – jedino rješenje u stanju da garantuje mir”, zaključio je.

S druge strane, Izraelski premijer Benjamin Netanyahu najavio je da će otkazati posjetu izraelske delegacije Washingtonu ako Sjedinjene Američke Države ne stave veto u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija na prijedlog rezolucije o prekidu vatre u Pojasu Gaze. Američki predsjednik Joe Biden zatražio je od Netanyahua da pošalje delegaciju kako bi razmotrili operativne alternative za Rafah.