Život

Povrijeđena planinarka iz Njemačke uspješno operisana! Odbila hitan avionski transport jer je htjela ostati u Sarajevu

Na Klinici za ortopediju i traumatologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) uspješno je operisana K.C. (41), planinarka iz Njemačke koja je tokom planinarenja u Hercegovini zadobila tešku povredu desnog skočnog zgloba.

FOTO: KCUS
FOTO: KCUS

Po prijemu u KCUS planinarka je bila lošeg općeg stanja, uslijed iscrpljenosti i dehidracije organizma. Nakon što je na Klinici urgentne medicine KCUS-a urađena hitna preoperativna dijagnostika, pacijentica je podvrgnuta operativnom zahvatu na ortopedskoj klinici KCUS-a.

Operaciju su uradili prim.dr Edin Kulenović i dr. Elvir Baždar, uz asistenciju dežurnog medicinskog osoblja, saopćeno je iz KCUS-a. Po riječima ortopeda, prim.dr Edina Kulenovića operativni zahvat je protekao bez komplikacija, te će pacijentica danas biti puštena na kućno liječenje.

“Pacijentica je primljena sa bimaleolarnim luksacionim prijelomom desnog skočnog zgloba, koji je zahtjevao hitni operativni zahvat. Po prijemu je bila veoma iscrpljena, s obzirom na okolnosti u kojima je došlo do povrede. Osiguravajuća kuća kod koje K.C. ima zdravstveno osiguranje nudila je hitan avionski transport u neki od evropskih ortopedskih centara, što je pacijentica odbila. Raduje nas da je prepoznala KCUS kao ustanovu od povjerenja, što se u konačnici pokazalo kao ispravna odluka. Klinika za ortopediju i traumatologiju u svakom momentu može odgovoriti najzahtjevnijim zadacima, za što imamo spremne hitne sale i kompletne timove”, ističe prim.dr Kulenović.

Pacijentica K.C. se postoperativno odlično osjeća i raduje se povratku u svoju zemlju sa suprugom.

“Bosna i Hercegovina me oduševila prirodnim ljepotama, ali istinski dobrim ljudima. U svemu ovome sam imala mnogo sreće, jer su Bosanci i Hercegovci neizmjerno ljubazni. Nakon što sam povrijeđena svi koji su se zadesili samnom i mojim suprugom odmah su pritrčali u pomoć kako bi se obezbijedio transport u Klinički centar u Sarajevu.

Bila sam veoma iscrpljena i uplašena, pri tome u teškim bolovima. Imala sam i opciju izmještanja na operaciju u neki drugi centar ali sam to odbila. Kompletna usluga Kliničkog centra u Sarajevu od momenta prijema do danas je na izuzetno viskom nivou. Proteklih dana su mi uradili niz kontrolnih pretraga, te s obzirom na dobro zdravstveno stanje već danas idem kući. Žao mi je što na ovaj način završavam boravak u vašoj lijepoj zemlji, ali ću se sigurno vratiti ponovo. U Kliničkom centru sam stekla mnogo novih prijatelja koji su pomogli da lakše podnesem nevolju koja me zadesila”, kazala je pacijentica K.S.

Prihvati notifikacije