Sarajevo

Povorka ponosa: Sva prava su univerzalna, bitno je da budemo vidljivi u javnom prostoru

Peta po redu BH Povorka ponosa uveliko se okupljaju ispred Historijskog muzeja u Sarajevu odakle su poslali brojne poruke, prije svega one koje se odnose na slobodu da svako voli onog koga želi, da njihova ljubav nije grijeh, ali su poseban fokus stavili na nasilje i osudili svaku njegovu vrstu.

Povorka ponosa
FOTO: BOSNAINFO

Jedna od ovogodišnjih učesnika došla je iz Srbije da podrži današnju povrku naglašavajući da je jako bitno poslati poruku da su sva prava univerzalna, piše N1.

“Da svako ima pravo na slobodu, na izbor, koga će voljeti, da su apsolutno jednakost, solidarnost, humanizam. Znači da je ljubav univerzalna i da želimo jednakost sa svima”, istakla je.

I ove kao i prethodnih godina Mia Babić je na Povorci ponosa. Kaže da je jako bitno da je ova populacija vidljiva i primjećena u javnom prostoru.

“I da pričamo o pravima ove populacija. Svi pripadnici Queer zajednice koji dođu na povorku kažu kako osjećaju da su prihvaćeni, ali isto tako ima dosta i straight građana koji dolaze na povorku i ne dijele taj identitet, ali prepoznaju potrebu da se govori o pravima ovih osoba i kakav je zapravo njihov položaj u društvu. Slogani su različiti svake godine na povorkama, ali je poruka ista da priča o našim pravima nije nikakva promocija ni ponos bez pokrića već apsolutna potreba za jednak status, a ne za veća i dodatna prava”, dodala je.

Ove godine je fokus na svim vrstama nasilja, a kako je navela, svake godine pred okupljanje na BH Povorci ponosa suočavaju se sa verbalnim prijetnjama i uvredama u online sferi.

“Koje se uvijek mogu preliti u fizičku sferu i realizovati, ali isto tako je veoma bitno pričati o institucionalnom nasilju, o nasilju u partnerskim odnosima, femicidu i to su teme koje su napokon malo dobile veću pažnju u društvu. To je tema s kojom se povezuju mnoge osobe, ali je isto tako mnogo bitna da se o njoj danas priča”, poručila je.

Podsjećamo, u Sarajevu se danas održava peta BH Povorka ponosa pod sloganom “Volim da se ne bojim”. Okupljanje učesnika ispred Historijskog muzeja već je počelo, a oni će se od ovog mjesta kretati sve do trga Susan Sontag ispred Narodnog pozorišta. Očekuje se 2.000 do 3.000 učesnika.

Počelo okupljanje učesnika BH Povorke ponosa ispred Historijskog muzeja u Sarajevu

Također su prisutni donijeli i veliki broj transparenata sa porukama “Naša ljubav nije grijeh”, “Želimo okupljanje bez policijske izolacije”, “Oslobodimo institucije od homofobije”, “Glas protiv fašizma” i mnoge druge.

Kako je ranije najavljeno, šetnja pripadnika LGBTIQ+ zajednice, aktivista i građana počinje u 18:00 sati i planirana je sljedećom rutom: Pozornica kod Historijskog muzeja – Zmaja od Bosne – Hiseta – Obala Kulina bana – Kulovića – Trg Susan Sontag.