BiH

Povećan broj nezakonitih migranata u BiH

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je Informaciju Ministarstva sigurnosti o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini za prva tri mjeseca 2024. godine, koja će biti dostavljena Predsjedništvu BiH i Zajedničkoj komisiji za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
Ilustracija

U prva tri mjeseca ove godine strancima u BiH odobreno je 1.950 privremenih boravaka, a glavni razlozi za odobrenje prvog privremenog boravka su obrazovanje, rad s radnom dozvolom i rad bez radne dozvole. Istovremeno, produženo je 1.555 privremenih boravaka po osnovi spajanja porodica i rada s radnom dozvolom ili bez nje.

Najveći broj prvih ili produženih privremenih boravaka odobren je državljanima Turske, a potom Srbije, Hrvatske, Indije, Crne Gore, Nepala, Kine i Šri Lanke. Istovremeno, odobreno je 110 stalnih boravaka, od čega najveći broj državljanima Crne Gore, Hrvatske i Sjeverne Makedonije.

U prva tri mjeseca 2024. godine evidentirana su 6.544 nezakonita migranta, što je povećanje za 26 posto u odnosu na 5.200 evidentiranih u istom periodu 2023.

U izvještajnom periodu evidentirano je 3.928 osoba u nezakonitom prelasku ili pokušaju nezakonitog prelaska državne granice (1.434 na ulazu i 2.494 na izlazu iz BiH), što je za 60 posto više nego u istom razdoblju 2023. godine. Osobe otkrivene u nezakonitom prelasku bile su većinom državljani Sirije (1.010), Turske (470), Afganistana (375), Maroka (202) i Pakistana (98).

U izvještajnom periodu nabavljena je oprema za pregled dokumenata, kao i multisenzorski sistemi za nadzor granice srednjeg dometa koji će biti instalirani na postojeća vozila, te održane tematske obuke u cilju povećanja efikasnosti zaštite državne granice.

Uposlene su 22 osobe koje su završile obuku za čin mlađeg inspektora, dok je obuka 98 kadeta za čin “policajac“ u toku.

“Nadzor i zaštita granice osigurani su i putem saradnje s Direkcijom za koordinaciju policijskih tijela, Državnom agencijom za istrage i zaštitu, Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske, te kantonalnim MUP-ovima i Policijom Brčko distrikta BiH. Također, saradnja s Frontexom ogleda su u planiranju i provedbi obuka i združenih akcija”, saopćeno je iz MVBiH.