Kultura

Potpisivanje ugovora za podršku projektima pisane riječi KULTURA SJEĆANJA MORA POBIJEDITI KULTURU ZABORAVA

U amfiteatru Memorijalnog centra Sarajevo, Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo upriličilo je potpisivanje Ugovora za podršku projektima pisane riječi s tematikom iz perioda odbrambeno-oslobodilačkog rata u BiH 1992.-1995 godine za 2024. godinu.

Podrška pisanim prjektima
FOTO: E. MURAČEVIĆ

Ugovore sa 29 aplikanata koji su u skladu sa Javnim pozivom ostvarili pravo na ovaj vid podrške potpisao je dr. sc. Omer Osmanović, Ministar za boračka pitanja u Vladi Kantona Sarajevo.

Podrška pisanim prjektima
FOTO: E. MURAČEVIĆ

-Jedan od naših projekata vezanih za strategiju kulture sjećanja jeste ovaj u okvru kojeg se pišu knjige, snimaju filmovi, kaže Omer Osmanović. Osnovali smo jedan radni tim od uglednih profesora i akademika koji će raditi na izradi Strategije kulture sjećanja. Pisana riječ će, zasigurno, biti dio nje. Pozivam i druge autore i udruženja da nam se jave jer samo ono što je zapisan i snimljeno ostaje za naše buduće naraštaje. Nije dovoljno da mi pričamo sami sebi već da naše priče prenosimo onima koji, srećom, nisu imali priliku da prolaze golgote kroz koje smo mi prolazili. Kultura sjećanja mora pobijediti kulturu zaborava. Istinom moramo pobijediti one koji bi da izbrišu tragove svojih zločina. Samo je jedna istina. Ne može ih bitiviše. Mi ćemo pisati i govoriti samo o jednoj istini, našoj, pravoj, istini koja se ne smije zaboraviti, ne zbog poziva na osvetu već zbog potrebe da mladi svojim radom, u svakom poslu kojim se bave, budu najbolji i ne dozvole da nam se golgota ponove.

Podrška pisanim prjektima
FOTO: E. MURAČEVIĆ
Podrška pisanim prjektima
FOTO: E. MURAČEVIĆ
Podrška pisanim prjektima
FOTO: E. MURAČEVIĆ
Podrška pisanim prjektima
FOTO: E. MURAČEVIĆ

-Neizmjerno sam zahvalan Ministarstvu za boračka pitanja Kantona Sarajevo koje je podržalo realizaciju našeg projekta vezanog za snimanje dokumentarnog filma “SAREST” (Sarajevska ratna estrada), kaže Mirsad Jarović, predsjednik Udzruženja za čuvanje, njegovanje i promociju patriotskog muzičkog stvaralaštva “To se pamti”, jedan od aplikanata koji je prisustvovao potpisivanju Ugovora. Znak je toda ima dobrih ljudi koji neće dozvoliti da u zaborav padnu i brojne aktivnosti estradnih radnika koji su tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata u našoj zemlji, sem puškom u ruci, i pjesmom jačali borbeni morali pripadnika Oružanih snaga Republike Bosne i Hercegovine.