Ekonomija

Potpisani ugovori s konsultantskim kućama, cilj konkurentnost malih i srednjih preduzeća

U Vanjskotrgovinskoj komori Bosne i Hercegovine potpisani su ugovori s konsultantskim kućama u projektu čiji je cilj priprema malih i srednjih preduzeća za uvođenje standarda kvaliteta koji vode konkurentnosti na internacionalnom tržištu.

FOTO: FENA
FOTO: FENA

Cilj je podrška izvozno orijentiranim kompanijama u BiH u pogledu implementacije certifikata po međunarodnim standardima u malim, srednjim preduzećima i obrtima, čime bi bilo omogućeno podizanje kvaliteta poslovanja na veći nivo, povećanje konkurentnosti firme na tržištu, omogućavanje efikasnijeg nadzora procesa i troškova poslovanja te kvalitetno upravljanje okolišem.

U projektu je konkursom odabrano 19 bosanskohercegovačkih malih i srednjih preduzeća, kojima izabranih šest konsultantskih kuća treba da pomognu u navedenim procesima kako bi njihovi proizvodi našli mjesta na internacionalnom tržištu.

Od 19 odabranih kompanija, osam je iz metalskog sektora, sedam iz drvnog te po jedna iz hemijskog, tekstilnog, industrije plastike, kao i sektora koji se bavi plasiranjem na tržište prirodne izvorske vode.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Zdravko Marjanović je novinarima kazao da su mala i srednja preduzeća okosnica privrednog razvoja i izvozna budućnost. U Komori očekuju da će odabrane firme biti konkurentne na svjetskom tržištu.

Šefket Turalić iz Tešnja, predstavnik jedne od šest odabranih konsultantskih kuća, kaže da je Vanjskotrgovinska komora BiH prepoznala mogućnosti te u maju otvorila konkurs za prijavu firmi izvozno orijentiranih ka njemačkom tržištu. Procedura je veoma dobro urađena, odabrane su dobre firme i konsultanti koje će kompanijama pomoći znanjem i iskustvom kako bi imale sigurniju proizvodnju.

Jovan Šarac iz firme SAVOX Milići ističe da ta kompanija planira za izvoz više od 90 posto proizvoda, dok je Elvira Okanović iz odabrane firme iz Gračanice, čija je djelatnost obrada metala, izjavila da su pred tom mladom kompanijom planovi o veoma važnim izvoznim projektima.

Projekat čiji je puni naziv „Priprema malih i srednjh preduzeća za uvođenje standarda kvaliteta s ciljem inetrnacionalizacije preduzeća“ podržan je u okviru projekta „Napredna implementacija Akta o malom biznisu u BiH2EU – SBA u BiH2EU“ , koji implementira Eda – Agencija za razvoj preduzeća, u saradnji sa Sarajevskom regionalnom razvojnom agencijom (SERDA), a finansira ga Vlade Švedske.

Tema projekta, koji će trajati godinu dana, usklađena je s preporukama Akta o malom biznisu i Indeksa politika MSP 2022 te je određene kao prioritet u saradnji s Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Ugovore s odabranim konsultantima potpisao je generalni sekretar Vanjskotrgovinske komore BiH Nihad Bajramović.

Prihvati notifikacije