BiH

Poslovodni odbor BHRT-a: RTV FBiH nas javno ucjenjuje da potpišemo nezakonit Aneks

Poslovodni odbor BHRT-a obavještava javnost u BiH da je petak, 24. maja rukovodstvu RTV Federacije BiH uputilo Prijedlog za jedinu zakonitu raspodjelu sredstava od RTV takse koja se nalaze na računu Elektroprivrede BiH - saopćeno je iz Poslovodnog odbora BHRT-a.

BHRT
FOTO: FENA
Ilustracija

-Umjesto odgovora, u Dnevniku 2 Federalne televizije 26. maja 2024. godine uslijedilo je oglašavanje u stilu najopasnije propagande totalitarnih režima gdje se ljudima iz poslovodstva i Upravnog odbora BHRT-a stavlja meta na čelo i brutalnim lažima ih se pokušava ucijeniti i natjerati da pristanu na potpis Aneksa ugovora s Elektroprivredom BiH u korist RTV FBiH. Potpisom takvog Aneksa, RTV FBiH bi kao i prethodnih šest godina, dobila 50 posto, umjesto zakonskih 25 posto prikupljenih sredstava od RTV takse, koju prikuplja Elektroprivreda BiH, što i priznaju u objavljenom propagandnom pamfletu. Druga nezakonitost je što je od 2017. godine novac od prikupljene RTV takse uplaćivan na račun RTV FBiH, a ne na jedinstveni račun otvoren u BHRT-u kako to zakon precizira navodi se u saopćenju.

Iz Poslovodnog odbora BHRT-a dodaju da su “kršenjem zakona i uz podršku vlasti, dva entitetska emitera ostvarila nelegalnu dobit od 79 miliona, odnosno RTRS 57 miliona KM i RTV FBiH 22 miliona“. To znači, kako navode, da BHRT-u nije uplaćeno 79 miliona KM sredstava od RTV takse, koja joj po zakonu pripadaju. Osim toga, RTV FBiH duguje više od 1,7 miliona KM BHRT-u za pružene usluge od decembra prošle godine.

U saopćenju napominju da je BHRT tužio RTV FBiH za dugovanja za usluge iz prethodnih godina u iznosu većem od 15 miliona KM.

Pročitajte još

-Posebno ističemo da su sva potraživanja BHRT-a po osnovu RTV takse od RTRS-a utužena i 12 sudskih procesa je u toku. Koliko nam je poznato, tužbi i sudskih procesa RTV FBiH protiv RTRS-a i RTRS-a protiv RTV FBiH za neuplaćenu RTV taksu nema, iako oba entitetska emitera duguju jedni drugima. Nakon što su RTV FBiH privremeno uskratili usluge proizvodnje programa nakon četiri upozorenja i poziva da plate svoje obaveze prema BHRT-u od decembra prošle godine, sudskom odlukom zaposlenici BHRT-a su prinuđeni da faktički besplatno rade za RTV FBiH, emitera koji nas javno ucjenjuje da potpišemo nezakonit Aneks. Istovremeno, dok mi ne možemo isplatiti ni neto plaće svojim zaposlenicima, RTV FBiH je sve obaveze prema svojim radnicima ispoštovala do zadnjeg feninga – navodi se u saopćenju.

Ocjenjuje se pozivanje na nepoštivanje zakona dovelo do toga da će već za koji dan biti prekasno, te da je BHRT je već pristupio radikalnim mjerama štednje ukidajući do daljnjeg proizvodnju 17 emisija, ali s obzirom na to da zaposlenici BHRT-a masovno odlaze, vrlo brzo će doći u situaciju da neće biti nikog za proizvodnju programa ni BHRT-a, a ni RTV FBiH.

Poslovodni odbor BHRT-a još jednom poziva nadležne državne i entitetske organe vlasti da se odmah uključe u rješavanje finansiranja javnih servisa i da učine sve kako bi se zakon odmah počeo primjenjivati.