Ekonomija

Poslodavci RS traže suspenziju odluke o najnižoj plati ili prebacuju poslovanja u FBiH

Unija poslodavaca Republike Srpske (RS) i Privredna komora RS uputili su inicijativu institucijama tog entiteta za suspenziju Odluke o najnižoj plati u RS za 2024. godinu.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
Ilustracija

Unija poslodavaca i Komora ukazuju da je u januaru nastavljen trend smanjenja obima narudžbi iz inostranstva, ugovori za 2024. godinu još nisu zaključeni, a vanjskotrgovinski partneri ne prihvataju bilo kakvu opciju povećanja cijena i mnogi najavljuju prebacivanje poslovanja u Federaciju BiH ili druge zemlje u okruženju zbog pogoršanja uslova poslovanja najniža plata Republika Srpska 460 eura, Federacija BiH 316 eura, Srbija 404 eura, Crna Gora 450 eura (oporeziva sa 15 posto).

“Ukoliko ne dođe do suspenzije Odluke o najnižoj plati, RS će se suočiti sa značajnim smanjenjem broja zaposlenih u privredi, padom produktivnosti i konkurentnosti, rastom inflacije i neformalne ekonomije, zatvaranjem preduzeća, preseljenjem sjedišta i djelatnosti u FBiH i drugim negativnim efektima koji će ugroziti ekonomsku i socijalnu stabilnost RS”, navode u saopćenju.

Zajednički stav Unije i Komore je da se još mogu spriječiti katastrofalne posljedice koje prijete ekonomiji, ali da je neophodno promptno djelovati i suspendovati primjenu Odluke o najnižoj plati, do pripreme promjena u zakonskom okviru koje će doprinijeti smanjenju opterećanja na privredu, povećanju primanja zaposlenih i povećanju javnih prihoda.

Kao jedan od zaključaka sastanka Skupštine Unije poslodavaca RS i Upravnog odbora Privredne komore Republike Srpske održanog 16. januara ove godine je prijedlog za održavanje sastanka u najkraćem roku sa predsjednikom RS radi iznalaženja rješenja za tu situaciju.