Politika

Poslanici Predstavničkog doma PS BiH obavili raspravu o izmjenama Zakona o PDV-u

Nakon usvojenog dnevnog reda, poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine obavili su na današnjoj sjednici raspravu o izmjenama Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV).

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
Arhiva

Izmjene zakona predložili su poslanici Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić i Darko Babalj, a prijedlog je podržala Komisija za finansije i budžet uz dva usvojena amandmana.

Poslanici su predložili da se izmijeni ovaj zakon zbog činjenice da postoji potreba poreskih obveznika da im se omogući primjeren rok u kojem su obavezni podnijeti poresku prijavu jer sadašnje rješenje ne ostavlja dovoljno vremena za podnošenje prijava, što nije prihvaćeno jer je usvojen amandman Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Predloženo je i povećanje granice za registraciju poreskih obveznika sa 50.000 KM na 100.000 KM zbog inflatornih kretanja i povećanja cijena roba i usluga.

Na sjednici je obavljena i rasprava o izmjenama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću koje je predložilo Vijeće ministara BiH, a u pitanju je zakon koji je potrebno donijeti jer je on jedan od 14 prioriteta koje je pred Bosnu i Hercegovinu stavila Evropska komisija u odgovoru na zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji.

Poslanici iz opozicionih stranaka problematizirali su način na koji je ovaj zakon uvršten u dnevni red današnje sjednice, budući da je tek jutros Ustavnopravna komisija dala pozitivno mišljenja na njega, a poslanici nisu imali 24 sata da ulože “kontra amandmane” na šta poslovnički imaju pravo.

Poslanici Stranke demokratske akcije (SDA) Šerif Špago i Safet Kešo naveli su da ovako predložene zakonske izmjene ne ispunjavaju zahtjeve Evropske unije posebno u dijelu sukoba interesa, iako on donosi neka poboljšanja, ali nisu ispoštovane one stvari koje su prijedlog EU i na koje pozitivno mišljenje dala Venecijanska komisija.

– Ovdje piše da će se za godinu dana raditi novi zakon, ali mi sporo usvajamo zakone pa se postavlja pitanje da li će to biti ispunjeno, a ovo je prvi zakon koji razmatramo iz agende EU – dodao je Špago.

Da je pravosuđe pod direktnom kontrolom politike i da se koristi za političke obračune, smatra poslanik SDS-a Mladen Bosić koji dodaje da je ovako predložen zakon o VSTV-u još jedan dokaz za to jer zakon ne predstavlja reformu pravosuđa.

Poslanici iz vladajuće koalicije naveli su da su dobili uvjeravanja da će Evropska komisija ovakav tekst izmjena Zakona o VSTV-u cijeniti kao napredak BiH ka Evropskoj uniji.

O izmjene oba zakonska rješenja poslanici će se izjašnjavati nakon što obave raspravu o svim predviđenim tačkama dnevnog reda sjednice.