IT

POPUT TERMINATORA Stvoreni roboti koji prelaze iz čvrstog u tečno stanje (VIDEO)

Naučnici nastavljaju da prave intrigantna otkrića koja bi mogla da preoblikuju naše živote.

FOTO: SCREENSHOT/NEW SCIENTIST
FOTO: SCREENSHOT/NEW SCIENTIST

Ovaj put, grupa naučnika uspjela je da napravi tečni metal koji mijenja oblik i može da prelazi iz čvrstog u tečno stanje piše bgr.com.

Naučnici su objavili rad o novoj tečnosti koja menja oblik u časopisu Matter. U njemu govore o tome kako su stvorili metal i rigoroznim testovima koje su sproveli.

Uglavnom, oni su stvorili tečnost u obliku malih robota, koji su zatim mogli da prebacuju između čvrstog i tečnog stanja i da ih “najteraju” da skaču, penju se i čak iscure iz kaveza na slobodu.

Naučnici su koristili magnetna polja da kontrolišu oblik i kretanje robota.

Ključno je, objasnili su u radu, upotreba magnetoaktivne faze prelazne materije (MPTM). Da bi to stvorili, istraživači su koristili metalni galijum sa sićušnim magnetnim česticama, a zatim postavili robote od tečnog metala koji menjaju oblik u magnetna polja koja su mogli da kontrolišu.

Benefit od tehnologije koja može da se mijenja između dva stanja je taj što ne posjeduje slabosti koje imaju roboti u samo jednom stanju.

Sposobnost kretanja između oba stanja pomoću magnetnog polja omogućava robotima napravljenim od tečnog metala da zauzmu značajnu ulogu u automobilskoj industriji, prenosi Telegraf.

Prihvati notifikacije