Region

Poljoprivrednici u Hrvatskoj izašli na ulice: “Na izdisaju smo i nemamo više šta izgubiti”

Poljoprivrednici nezadovoljni vladinim mjerama suzbijanja afričke svinjske kuge protestuju uz ceste prema graničnim prijelazima Županja-Orašje i Tovarnik-Šid, u organizaciji Stožera za obranu hrvatskog sela i Sindikata zaposlenih u poljoprivredi Slavonije i Baranje.

FOTO: N1
FOTO: N1

Nezadovoljni poljoprivrednici na ceste su izašli traktorima, ali ne blokiraju promet.

“Dajemo Vladi i ministarstvu još malo vremena, a ako i to ne pokaže rezultate postupit ćemo drugačije”, kazao je predsjednik Stožera Tomislav Pokrovac dodajući kako je “hrvatski seljak na izdisaju i nema više što izgubiti”.

Seljaci, predvođeni nedavno osnovnim Sindikatom zaposlenih u poljoprivredi Slavonije i Branje, traže stavljanje izvan snage naredbe Ministarstva poljoprivrede i zaustavljanje eutanazije svinja, prestanak svih oblika kategorizacije objekata za držanje svinja i hitno ukidanje zabrane klanja svinja.

Među zahtjevima su i omogućavanje svinjokolje u vlastitim objektima uz prethodni nadzor veterinara, osiguranje redovne mjesečne novčane potpore uzgajivačima kojima su svinje eutanazirane dok ne stanu ponovno na noge te omogućavanje slobodne trgovine nezaraženim svinjama.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u srijedu je u emisiju Hrvatskog radija ” A sada Vlada” istaknula da se pri suzbijanju afričke svinjske kuge moraju provoditi strogi propisi te da nema mjesta za ispunjavanje onih zahtjeva koji ne pridonose suzbijanju te bolesti, piše N1.

“Moramo poštivati propise. U situaciji kada imamo ekonomski tešku bolest koja se lako širi, takve uvjete uzgoja i takvu situaciju u okruženju, osim što moramo poštivati sve propise moramo donositi dodatne odluke kako bismo suzbili bolest i oporavili svinjogojstvo”, rekla je.

Dodala je kako se provedbom mjera “spašava hrvatsko svinjogojstvo”.