BiH

Policijske, obavještajne i pravosudne strukture u BiH su na nogama: Šta je otkrila aplikacija Sky?

Šefica odjela za organizovani kriminal Diana Kajmaković, koja se spominje u kriptovanim porukama pronađenim raspakivanjem aplikacija Sky i Anom, premještena je u odjel za ratne zločine.

FOTO: TWITTER
FOTO: TWITTER

Za juče uhapšenog inspektora MUP-a RS Tužilaštvo BiH zatražilo je pritvor. Stručnjaci kažu, klupko se tek počelo odmotavati, a policija mora da radi na tome jer informacije koje dobijaju od međunarodnih sigurnosnih agencija nije moguće sakriti.

Prvo maknuta sa predmeta, a danas i premještena sa radnog mjesta. Dosadašnja šefica odjela za organizovani kriminal Diana Kajmaković najviše je ranigrana osoba u tužilačkim i poliicijskim strukturama čoije se ime našlo u prepiskama na aplikaciji Sky.

“Po tim informacijama je otvoren predmet, formiran je tim tužilaca, to je nezavisan dio, i tim tužilaca će donijeti tužilačku odluku. Već sam obrazložio da koleginica ne radi na tim predmetima, i radi efikasnijeg postupanja donio sam tu odluku”, kazao je Milanko Kajganić, glavni tužilac Tužilaštva BiH.

Aplikacija Sky protresla je policijske, obavještajne i pravosudne strukture u BiH. A pred građane BiH postavile dilemu. Rade li ove službe za građane uopšte?

“U protekle dvije godine u predmetima su obuhvaćeni policijski službenici Granične policije BiH, carine (UIO BiH), DKTP, MUP RS, itd. U posljednjih nekoliko mjeseci, veći broj osumnjičenih policijskih službenika, obuhvaćen je u predmetima organiziranog kriminala i visoke korupcije, povezanim sa aplikacijama Sky i Anom”, kazali su iz Tužilaštva BiH.

Posljednji uhapšeni u akciji MUP-a RS, a u vezi sa ovim aplikacijama su Nedeljko Lubura inspektor u MUP RS, i Bijan Roguljć. Danas je tužilac zatražio pritvor.

“Mjera pritvora zatražena je zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti krivično djelo ili dovršiti započeto”, saopćili su iz Tužilaštva BiH.

Brine da se sve češće hapse visokorangirani policajci, a u vezi sa organizovanim kriminalom dovode predsjednici stranaka, poslanici, direktori agencija.

“Da li bi se službe bavile ovim da ne dobiju depeše međunarodnih agencija, koje im kažu imate čovjeka u svojim redovima. Ne bi ni blizu, ovo je rezultat probijanja tih aplikacija, imena se šalju tamo. Mislim da će ovih hapšenja biti mnogo više i u narednom periodu, neće ostati imuni ni političari. vidimo da su neki policajci već lišeni slobode”, kazao je Nermin Pećanac, bivši ministar unutrašnjih poslova KS.

“Građani BiH ne mogu biti spokojni kada shvate da žive u državi u kojoj ljudi koji rade u službama bezbjednosti privode i da ustvari umjesto da štite zakon oni ga krše. Sve se vrti oko trgovine narkoticima, iako je BiH tranzitna zemlja, an e veliko tržište, zato što se tu vrti veliki novac”, kazao je Predrag Ćeranić, profesor bezbjednosti.

Škaljarci, Kavčani, obavještajci, policajci ispleli su sitnu mrežu u BiH. Svima je sve bilo jasno, no nakon dešifrovanja pomenutih aplikacija, javna tajna postala je samo javna, piše N1.

Prihvati notifikacije