BiH

Policija i inspektor završili uviđaj: Ne žele špekulirati o počiniocu eko-incidenta, ali ispust je neposredno uz ArcelorMittal

Uzorci vode će biti analizirani, nakon čega će nalazi, uz izvještaj biti dostavljeni Kantonalnom tužilaštvu ZDK-a.

FOTO: D. B. FOKUS.BA / CRNA HRONIKA ILUSTRACIJA
FOTO: D. B. FOKUS.BA / CRNA HRONIKA ILUSTRACIJA

Službenici Policijske uprave 1, zajedno s federalnim te kantonlanim vodnim inspektorom Zeničko-dobojskog kantona, okončali su uviđaj te uzeli uzorke vode iz rijeke Bosne koja je nizvodno od mjesta Banlozi kod Zenice danas promijenila boju u crveno, potvrdio je Feni portparol Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK Elvedin Fišek.

“Policijska stanica Centar u Zenici, jutros oko 8.10 sati, zaprimila je informaciju da je nizvodno od naselja Banlozi rijeka Bosna promijenila boju u crveno. Ekipa PS1 Zenica, zajedno s federalnim i kantonalnim vodnim inspektorom, izašla je na lice mjesta i izvršila uviđaj te uzela uzorke vode zbog sumnje u počinjenje krivičnog djela onečišćenja okoliša”, istakao je Fišek.

Uzorci vode će biti analizirani, nakon čega će nalazi, uz izvještaj biti dostavljeni Kantonalnom tužilaštvu ZDK-a, koje je već informirano o tom eko-incidentu. Nakon što budu poznati rezultati analize vode iz rijeke Bosne, “s većom će vjerovatnoćom biti poznat uzročnik onečišćenja rijeke Bosne”.

Ispust iz kojeg se onečišćena voda jutros ulijevala u rijeku Bosnu nalazi se neposredno uz industrijski kompleks kompanije ArcelorMittal, ali u policiji ne žele špekulirati o počiniocu ovog ekološkog incidenta dok ne prikupe sve relevantne podatke i informacije.

Prihvati notifikacije