BiH

Pogledajte kako su članovi Predsjedništva BiH dočekali premijera Španije: Dodik u svom stilu

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine razgovarali su danas u Sarajevu sa predsjednikom Vlade Kraljevine Španije Pedrom Sánchezom Pérez-Castejónom o bilateralnim odnosima dviju država, evropskom putu BiH i reformama koje je potrebno obaviti da bi BiH što prije dobila kandidatski status.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Sastanku je prisustvovao i Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH koji je ispoštovao protokol, iako ozbiljnog stava, ali pozirao je fotografima.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je nakon sastanka u izjavi za medije istakao odlične odnose između BiH i Španije, te podsjetio da je Sánchez na posljednoj sjednici Evropskog vijeća 23. juna snažno podržavao kandidatski status za BiH. Izražavajući zahvalnost, Džaferović je dodao da je to za BiH jako važno. Kraljevina Španija u drugoj polovini iduće godine preuzima predsjedavanje EU. Ja se nadam da će BiH do tada, imajući u vidu izjavu koju su politički lideri dali u Briselu, postati kandidat za članstvo u EU – dodao je Džaferović.

Govoreći o bilatateralnim odnosima BiH i Španije, Džaferović je naveo da su oni prijateljski, bez otvorenih pitanja i na političkom nivou zaista odlični. Iskorak se može napraviti kada je riječ o ekonomskoj suradnji, odnosno unaprijeđenju investiranja i robnoj razmjeni. Pored toga, kako je dodao, saradnja se može unaprijediti i u oblastima turizma, obrazovanja i kulture.

Španski premijer Pedro Sánchez je izrazio zahvalnost na ukazanom gostoprimstvu dodajući da je lično i sentimantalno vezan za BiH. Moja posjeta je zapravo podrška Vlade Španije regiji, a posebno BiH. Španija pruža podršku teritorijalnom integritetu BiH, kao i ulasku BiH u EU – istakao je Sánchez naglašavajući značaj regionalne saradnje.

U svojoj poruci političkim liderima Sánchez je naglasio da je prvo potrebno smanjiti tenzije i retoriku podjela, zatim vratiti se odlučivanju u institucijama i pronaći dobra rješenja što će uvijek imati podršku međunarodne zajednice. I na kraju, moraju se interesi građana staviti u prvi plan i to je ono što je bitno. Moraju se provesti reforme da bi se građanima omogućio bolji život – poručio je Sánchez nakon sastanka s članovima Predsjedništva BiH.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
Prihvati notifikacije