Život

Pogledajte kako je na ulicama Sarajeva: Velik odziv građana na utrci "Race for the cure" (FOTO)

U Sarajevu se danas održava utrka i šetnja za ozdravljenje "Race for the cure".

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Cilj ove humanitarne manifestacije je osnaživanje zdravlja žena u borbi protiv karcinoma dojke i ukazivanje na važnost redovnih preventivnih pregleda.

500 heroina koje se bore s ovom opakom bolešću predvodilo je kolonu u borbi za život i barem tako ukažu na ono s čime se suočavaju u svojoj borbi, s obzirom na to da oni koji bi trebalo da brinu o tome, nadležni, to rade najmanje.

Važno je utjecati na podizanje svijesti o nužnosti prevencije i ranog otkrivanja ove bolesti, kao i da se obezbijede sredstva za istraživanje i podršku pacijentima.

Uz Sarajlije danas život na ulicama glavnog bosanskohercegovačkog grada slave i gosti iz cijele Bosne i Hercegovine koji su stigli u organizaciji Udruženja pacijentica oboljelih od karcinoma dojke. Kao i svaki put do sad podršku je dala i Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Podsjećamo, na listi čekanja u FBiH nalazi se 1.590 onkoloških pacijenata kojima vrijeme iz sekunde u sekund sve brže teče i koji nemaju vremena da čekaju da nadležni, konačno, reaguju.

S druge strane, vrijedi napomenuti, da se u Evropi svake godine dijagnostikuje više od 500.000 oboljelih od karcinoma dojke. 130.000 pacijenata izgubi bitku za život.

Prihvati notifikacije