BiH

Podvig Čengića i Kapića: Od 1. aprila sve invalidnine u FBiH bit će uvećane za 70 posto

Dom naroda Parlamenta Federacije usvojio je izmjene i dopune zakona o osnovama socijalne zaštite, civilnim žrtvama rata i zaštite porodice sa djecom FBiH koji su predložili Irfan Čengić i Jasminko Kapić. 

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Ovim zakonom se od 1. aprila povećavaju invalidnine preko 70 posto, svim korisnicima ovih prava. 

Umjesto nominalnog iznosa od 274 KM vraćena je odredba da osnovica iznosi 80% minimalne plaće u FBiH.

“Usvojen je zakon kojim se od 1.4. povećavaju invalidnine preko 70%, doveo sam ovu borbu do kraja, jedan od mojih politički poteza na koje sam najviše ponosan.

Ovo je samo ispravljanje nepravde, jer ova populacija nije dobila povećanje čak od 2009. godine. I dalje smatram da trebamo dobiti novi zakon iz ove oblasti koji je stigao iz Vlade FBiH, uz korekcije kroz javnu raspravu.

Nadam se da će Predstavnički dom uskoro staviti taj zakon na dnevni red.

Zakon za ovu godinu će koštati 120 miliona KM, koja je Vlada FBiH dužna osigurati preraspodjelom ili rebalansom budžeta Parlament FBiH.

Zahvaljujem svim kolegama koje su mi dale podršku za ovaj zakon, jednoglasno smo dali podršku bez obzira ko iz kojeg naroda ili stranke dolazi.

Posebna zahvala mog kolegi Jasminku Kapiću koji je bio uz mene predlagač i organizacijama osoba sa invaliditetom koji su bili kvalitetan partner”, riječi su Čengića.

Prihvati notifikacije