Ekonomija

Podrška prijedlogu državnog zakona o gasu koji je u proceduru uputio Bećirović

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je o pitanjima iz sektora gasne privrede sa ministrom energije, rudarstva i industrije FBiH Vedranom Lakićem, direktoricom „BH Gasa“ Nihadom Glamoč, direktoricom Energoinvesta d.d. Sarajevo Biserom Hadžialjević i ministrom komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Almirom Bečarevićem.

FOTO: KABINETA ČLANA PREDSJEDNIŠTVA BIH
FOTO: KABINETA ČLANA PREDSJEDNIŠTVA BIH

Na početku je konstatovano da je sektor prirodnog gasa trenutno neadekvatno i nedovoljno uređen, primarno zbog nepostojanja adekvatne zakonske i regulativne osnove na državnom nivou, što proizvodi cijeli niz negativnih ekonomskih, pravnih i drugih posljedica.

Također, entitetsko uzurpiranje državnih ovlasti se i u praksi pokazalo pogubnim za uspostavu jedinstvenog tržišta u Bosni i Hercegovini, te otvara prostor za pravno i ekonomsko nasilje.

Istaknuto je da je zakon kojeg je  Bećirović uputio u proceduru u cjelosti usklađen sa relevantnom pravnom stečevinom i najboljom poslovnom praksom EU, te je u njegovoj izradi učestvovao cijeli tim eminentnih eksperata iz date oblasti, predvođenih BH Gasom, EU i međunarodnim ekspertima iz date oblasti.

Tokom razgovora resorni ministri i direktori ključnih preduzeća u gasnom sektoru pozdravili su prijedlog državnog zakona o transportu prirodnog gasa, regulatoru i unutrašnjem tržištu u Bosni i Hercegovini koji je Bećirović uputio u proceduru 19. septembra, saopćeno je iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.