Region

Počinje nastava u OŠ "Vladislav Ribnikar"

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Danilo Stevandić izjavio je kako će prisustvo policije u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu biti pojačano od ponedjeljka kada ponovo počinje nastava koja je obustavljena nakon što je u toj ustanovi ubijeno devet učenika i radnik osiguranja.

FOTO: OLIVER BUNIĆ / RINGIER
FOTO: OLIVER BUNIĆ / RINGIER

Stevandić je za Radio-televiziju Srbije rekao da će po smjeni biti angažirano šest policajaca, odnosno po dva policajca opće nadležnosti, kao i po dva službenika prometne i kriminalističke policije.

Pored toga, najavio je i kako će u svakoj smjeni biti angažirane i starješine koje će svakodnevno obavljati kontrolu i više puta tijekom dana obilaziti školu i policajce.

“Njihov zadatak, generalno svih školskih policajaca, je da s direktorima škola usuglase sigurnosne prioritete i da pored poduzimanje mjera na sigurnosnoj zaštiti učenika i škola, svoju pažnju usmjere na rano otkrivanje mogućih rizika i prijetnji”, rekao je Stevandić, prenosi agencija Beta.

Govoreći o lažnim prijavama o postavljenim bombama u školama i fakultetima, državni tajnik kaže kako su tijekom prošlog tjedna zabilježene prijave u 337 škola i 16 drugih objekata.

Rekao je i da je u tijeku operativni rad na otkrivanju onih koji su upućivali te lažne prijave, dodavši kako je za to potrebno vrijeme, jer su one došle s telefona i mail adresa iz inozemstva. 

“U proteklih godinu dana, u 154 slučaja imali smo više desetaka tisuća takvih lažnih dojava. Uspjeli smo otkriti četiri izvršitelja, protiv tri su podignute kaznene prijave, a za jednim je raspisana potraga”, rekao je on ustvrdivši kako su četiri dojave uputili maloljetnici, odnosno djeca do 14 godina koja nisu kazneno odgovorna.

Državni tajnik srbijanskog MUP-a također je naveo i da su građani do sada predali 32.427 komada oružja i eksplozivnih sredstava, kao i 1,3 milijuna metaka.

Prihvati notifikacije