BiH

Počeo je nastavak 10. redovne sjednice Predstavničkog doma PF BiH: Hoće li se odlučiti o radu prodajnih objekata praznicima?

Počeo je nastavak 10. redovne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine prekinut 4. marta, kada nije usvojen ni predloženi dnevni red već samo potvrđen mandat novoimenovanoj zastupnici Franki Leko.

Predstavnički dom PF BiH
FOTO: BOSNAINFO

Do prekida je došlo jer nije bilo većine glasova za prijedlog da dopredsjedavajući Doma Mladen Bošković, koji je 4. marta otvorio sjednicu i vodio je skoro do prekida, ostane u toj ulozi do kraja zasjedanja umjesto predsjedavajuće u ostavci Mirjane Marinković Lepić. Boškovićevo vođenje tražila je, u formi predloženog zaključka, parlamentarna većina a protivila se opozicija.

Predstavnički dom PF BiH
FOTO: BOSNAINFO
Predstavnički dom PF BiH
FOTO: BOSNAINFO
Predstavnički dom PF BiH
FOTO: BOSNAINFO

Potom je glasanje Doma u cjelini pokazalo da nema  većinske podrške za navedeni prijedlog ni nakon dva kruga izjašnjavanja. Uslijedile su potom kratke konsultacije i Bošković je obavijestio da će sjednica biti prekinuta, ali da prije toga barem treba potvrditi mandat novoj zastupnici Franki Leko iz vladajuće Hrvatske demokratske zajednice BiH umjesto stranačkog kolege Ive Vincetića čiji mandat je prestao. Opozicija je tvrdila da bi legitimnost njenog mandata mogla biti upitna ako Bošković bude predsjedavao i u tom dijelu, pa je predsjedavajuća po funkciji, Mirjana Marinković Lepić, preuzela vođenje ovog dijela sjednice i Leko položila zastupničku zakletvu. Sjednica je odmah potom prekinuta.

Refik Lendo
FOTO: BOSNAINFO
Mirjana Marinković Lepić
FOTO: BOSNAINFO

Za desetu redovnu sjednicu predloženi dnevni red je isti kao što je bio i 4. marta. Jedan od novopredloženih federalnih zakona predviđa neradni dan nedjeljom i praznikom za radnike u trgovini – tržnim centrima i drugim prodajnim objektima. Vladi Federacije BiH je ostavljena mogućnost da njenom odlukom može odrediti koji prodajni objekti su ipak dužni raditi u vrijeme praznika i u kojem obimu.

Zakon kojim su predložene ove odredbe zasad je u formi nacrta, što znači da je njegovo eventualno stupanje na snagu vremenski nepredvidivo jer bi mogao biti upućen u javnu raspravu prije potencijalnog konačnog usvajanja u oba doma Federalnog parlamenta.