Region

Plenković osudio iranski napad, Milanović smatra da se Hrvatska treba držati po strani

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, komentirajući napad Irana na Izrael, kazao je kako se Hrvatska u tom sukobu treba držati po strani, dok je hrvatski premijer Andrej Plenković osudio lansiranje 300 dronova i krstarećih projektila na Izrael.

FOTO: EPA-EFE/ANTONIO BAT
FOTO: EPA-EFE/ANTONIO BAT

“To su sve segmenti trećeg svjetskog rata. Drago mi je da nije bilo većih žrtava i bilo bi dobro da to sada stane, da sada ne ulazimo u sve te priče tko je prvi napao.

To nije naš sukob, kao što to nije ni onaj u Ukrajini”, rekao je Milanović tokom posjete Opatiji i pritom optužio premijera Andreja Pleenkovića da Hrvatsku “uvlači u sukobe koje ne razumije”.

Po njegovim riječima, “to samo pokazuje da su Hrvatskoj potrebni hladni i odgovorni ljudi, a to nije Plenković i njegovi smiješni ministri koji su nas pokušali uvući u sukob u Ukrajini kroz obuku vojnika, kroz dublje uključivanje u sukob koji nije naš, to smo jedvice zaustavili u Saboru”, javila je Hina.

“Ukrajina, Izrael, Iran je nešto gdje se mi trebamo držati po strani, ja ću to raditi i pokazao sam kako se to radi”, dodao je.

Poručio je da “neće zauzimati ničiju stranu jer niti nas niko išta pita, a i ne treba jer ćemo samo navući gnjev na sebe i to nam ne treba.”

Za razliku od Milanovića, Plenković je osudio iranski napad na Izrael.

“Snažno osuđujem sinoćnji napad Irana na Izrael. To je ozbiljna eskalacija i opasna prijetnja regionalnoj sigurnosti. Podržavamo sve napore koji vode ka deeskalaciji i političkom rješavanju trenutne krize”, napisao je Plenković na društvenoj mreži X.