Sarajevo

Plaketa Grada Sarajeva posthumno dodijeljena prof. dr. Ljubiši Zečeviću

Danas je u Vijećnici upriličen prijem na kome je Aleksandri Zečević, kćerki prof. dr. Ljubiše Zečevića, uručeno priznanje "Plakete Grada Sarajeva" koje je Gradsko vijeće Grada Sarajeva 2024. godine posthumno dodijelilo Zečeviću, .

FOTO: GRAD SARAJEVO
FOTO: GRAD SARAJEVO

Prijemu je prisustvovao predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva Jasmin Ademović, zamjenica gradonačelnice Grada Sarajeva Anja Margetić te rodbina i prijatelji dobitnika.

Začetnik ideje o organizaciji Zimskih olimpijskih igara u Sarajevo 1984. Ljubiša Zečević je svojim čvrstim uvjerenju i predanošću projektu dokazao da se Sarajevo sa uspjehom može kandidovati za najveće sportsko takmičenje za koje je i sam rekao da predstavlja kulminaciju uspjeha i sposobnosti bh. ljudi.

Neosporan je uticaj Zečevića na promociju sporta na našim prostorima, a posebno uzimajući u obzir veliki broj sportskih manifestacija u čijim organizacijama je učestvovao ovogodišnji dobitnik priznana “Plaketa Grada Sarajeva”.

Ademović je istakao da mu izuzetnu čast i zadovoljstvo predstavlja činjenica da je upravo on bio predlagač da se priznanje “Plaketa Grada Sarajeva” ove godine dodijeli Zečeviću, uzimajući u obzir da je njegov doprinos sportskoj zajednici Sarajeva i Bosne i Hercegovine nemjerljiv.

Također, Ademović je naglasio da će u historiji Grada Sarajeva zlatnim slovima ostati ispisano sjećanje na ovog velikog čovjeka koji je ostavio neizbrisiv trag u javnom, obrazovnom, kulturnom i sportskom životu Bosne i Hercegovine.

Ahmed Karabegović, generalni sekretar Organizacionog odbora 14. Zimskih olimpijskih igara održanih 1984. godine u Sarajevu je na danšnjem prijemu evocirao uspomene na svog prijatelja i saradnika Zečevića.