Magazin

Pivo, vino, rakija: od čega se brže opijate?

Mnogi kažu da žestoka alkoholna pića poput votke opijaju brže od piva. Ali ova mudrost postala je mit.

FOTO: ILUSTRACIJA/PIXABAY
FOTO: ILUSTRACIJA/PIXABAY

Poslije posla bolje je pivo nego vino da se sljedećeg jutra ne biste objesili ovu pretpostavku dijele mnogi. Međutim, činjenica je: vrsta pića nije presudna za to koliko brzo se napijete.

Da li je više postotaka jednako više alkohola?Na prvi pogled, flaša piva sa 4,8 posto alkohola djeluje daleko bezopasnije od čaše crnog vina sa 14 posto ili čaše votke sa 40. Institut za kvalitet i efikasnost u zdravstvu (IQWiG) dolazi do zaključka da je količina čistog alkohola sadržana u napitku odlučujuća.

“Nije bitno da li popijete 300 ml piva, 125 ml vina ili 40 ml viskija – sva tri pića sadrže istu količinu čistog alkohola”, navodi IQWiG-ov informativni portal gesundheitsinformation.de.

Svako ko popije Pilsner sa 4,8 posto alkohola konzumira oko 20 grama čistog alkohola. Nasuprot tome, 0,2 litre crnog ili bijelog vina sadrže 18 do 19 grama čistog alkohola, ovisno o jačini. Mala čaša votke ili viskija sadrži 6,4 do 7 grama. Tako da vam flaša piva ide u glavu više nego čaša vina.