BiH

Pitanja mimo dnevnog reda! Šta se dešavalo na sjednici VSTV-a

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) danas je na sjednici izabralo sutkinju Osnovnog suda Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Aleksandru Obradović za novu potpredsjednicu tog regulatornog tijela.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
Arhiva

Ova tačka je uvrštena naknadno u dnevni red zasjedanja, budući da je ta pozicija ostala upražnjena nakon ostavke Biljane Simeunović.

Nakon izbora nove potpredsjednice, VSTVBiH je primio k’znanju Informaciju o aktivnostima predsjednika VSTV-a BiH Halila Lagumdžije, koji je izvjestio o vlastitom angažmanu između dvije sjednice, s fokusom na implementaciju Zakona o izmjenama i dopunama Zakona VSTV-u BiH.

Izrazio je zabrinutost u pogledu mogućnosti da se ispoštuje rok za implementaciju tog zakona, a što, između ostalog, podrazumjeva osnivanje posebnog odjela za integritet pri VSTV-u BiH.

Pročitajte još

Istovremeno je ukazao na koliziju određenih zakonskih odredbi, te najavio održavanje vanredne sjednice u prvoj dekadi oktobra, na kojoj bi se razmotrila sva sporna pitanja te pristupilo operacionalizaciji Akcijskog plana za implementaciju spomenutog zakona.

Lagumdžija je u tom kontekstu potcrtao imperativ ubrzanja svih procedura koje se tiču imenovanja nositelja pravosudnih funkcija, imajući u vidu zakonska ograničenja, a kako se ne bi dovelo u pitanje efikasno funkcioniranje pravosudnih institucija.

U nastavku je usvojena Informacija direktora Sekretarijata VSTV-a BiH Admira Suljagića, čemu je prethodila opsežna rasprava u vezi s medijskim navodima kojima se Suljagić dovodi u negativan kontekst u vezi s određenim postupkom pred Općinskim sudu u Tuzli, te presretnutim komunikacijama/prepiskama.

U vezi s upitom jednog od članova VSTV-a da se izjasni u pogledu autentičnosti poruka koje se sadržane u sklopu spomenutog medijskog napisa, Suljagić je kazao kako nikada nije sudjelovao u bilo kakvim krivičnopravnim radnjama te da je na raspolaganju svim zvaničnim institucijama.

Uslijedila je rasprava u kojoj je jedan broj članova VSTV-a smatrao da se ovo regulatorno tijelo treba jasno odrediti spram novonastale situacije, dok su drugi zastupali stanovište da se treba držati dnevnog reda i ostaviti nadležnim institucijama da utvrde o čemu se radi.

Neki su, pak, bili na stanovištu kako novonastalu problematiku treba razmatrati u sklopu posebne tačke dnevnog reda, dok je jedan od članova VSTV-a postavio pitanje – odakle novinaru pojedini dijelovi transkripta, odnosno ko to iz pravosudne institucije može dati službeni dokument?

U raspravi je rečeno i kako je Suljagić, zapravo, svjedočio u spomenutom predmetu, odnosno da mu je nadležno tužiteljstvo dalo status svjedoka.

Na koncu, preovladalo je mišljenje kako će se VSTV u vezi s pitanjem koje se, mimo dnevnog reda našlo u fokusu, očitovati nakon što se o tome izjasne nadležne pravosudne institucije.

Inače, na dnevnom redu sjednice VSTV-a se nalazi Informacija o predmetima visokog nivoa korupcije i organizovanog kriminala, odnosno presjek stanja sa danom 30. juni 2023. godine.

Kako je planirano, na sjednici će biti razmatrane i informacije o dinamici suđenja u složenim predmetima organizovanog kriminala koji su ušli u dvogodišnje planove rješavanja za prvi i drugi kvartal 2023. godine, kao i tačka koja se odnosi na realizaciju planova rješavanja predmeta za prvo polugodište 2023. godine.

Također, članovi VSTV-a bi se trebali očitovati o Polugodišnjem izvještaja Ureda disciplinskog tužioca – UDT-a, te o Polugodišnjem izvještaju o radu sudova i tužilaštava 2023. godine.

Prema ustaljenoj praksi, drugog dana zasjedanja, bit će imenovani nositelji pravosidnih funkcija u BiH , te donesen određeni broj odluka o produženju i prestanku mandata.

Prihvati notifikacije